Άχαρος αλήθεια είναι ο ρόλος των πρώην κυβερνητικών στελεχών την περίοδο αυτή.

Λίγο γιατί η αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος είναι πρόσφατη, λίγο γιατί η σύνθεση της κυβέρνησης εξέπληξε θετικά, λίγο γιατί ο νέος πρωθυπουργός δείχνει να έχει σχέδιο για την βελτίωση της κατάστασης, οι αιτιάσεις, τα επιχειρήματα και γενικότερα τα λόγια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται θα λέγαμε κούφια, κενά περιεχομένου.

Η παρουσία άλλωστε του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία που ταυτίστηκε με την περίφημη ατάκα περί μισθών και ανάπτυξης, το ομολογεί. Η συνέντευξη του τοπικού βουλευτή κ. Ξανθού στον TeamFM δεν μπορούσε να ξεφεύγει από τον παραπάνω κανόνα.

«Ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση με τεκμηρίωση, με σοβαρότητα , με συνέπεια, να προβάλλει αντίσταση σε μέτρα που θεωρεί ότι βάλλουν το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και βεβαίως αυτό συνεπάγεται και τη στήριξη κινητοποιήσεων και κοινωνικής διαμαρτυρίας που θα υπάρξει όχι όταν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ , όταν οι ίδιοι οι πολίτες». Τα παραπάνω λόγια του πρώην υπουργού περικλείουν τη βασική αντίφαση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται και βεβαίως θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα. Διότι τι σόι σοβαρότητα είναι αυτή η οποία εμποδίζει την παραγωγική διαδικασία, την ίδια τη λειτουργία του κράτους ακυρώνοντας επενδύσεις και επιβάλλοντας τη θέληση οργανωμένων μειοψηφιών, όπως έκανε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στα προ κυβερνητικά της χρόνια. Γιατί όσο θυμόμαστε η τεκμηρίωση δεν ήταν το δυνατό της χαρτί…

Η αμηχανία ήταν έκδηλη όταν απαντώντας για τα έργα όπως το Ελληνικό τα οποία είχαν μπει στο πάγο, επικαλέστηκε τον δανειακό προγραμματισμό της εταιρίας  που «τρέχει» το γιγάντιο project (σχεδιάζει να δανειστεί και από ελληνικές τράπεζες) με τα λόγια «Δηλαδή αυτή την ανάπτυξη πάμε να κάνουμε; Μια δανεική ανάπτυξη και μάλιστα κρατικοδίαιτου χαρακτήρα;». Μάλιστα.

Το καλό βέβαια είναι ότι ο Ρεθεμνιώτης υπουργός βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» των εκ Χανίων ορμώμενο πρώην υφιστάμενο του για τα όσα είχε τόσα χρόνια ανεχτεί για χάρη του. Πράγματι η προτροπή του πρώην στο νυν υπουργό για «περισσότερη ουσία και όχι επικοινωνία στον τομέα της υγείας» θα μπορούσε να εκληφθεί διαφορετικά αν… Αν τόσα χρόνια δεν μονοπωλούσε την ίδια αυτή επικοινωνία ένας Πολάκης…

Ο Ανδρέας Ξανθός κατά κοινή ομολογία είναι ένας καλός επιστήμονας (το ίδιο λένε και όσοι γνωρίζουν τον Πολάκη), αλλά και ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Ανεξάρτητα από την μοιραία πορεία σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία που είναι απαραίτητη για να ταυτιστεί με τους ψηφοφόρους του, το συμφέρον της πατρίδας απαιτεί μια πράγματι σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση η οποία θα ελέγχει, χωρίς να παρακωλύει το έργο της κυβέρνησης. Άλλωστε αν η κυβέρνηση πάει καλά, θα είναι και το δικό τους έργο ευκολότερο αν και όταν αναλάβουν ξανά.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook