Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν σήμερα στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία ημέρα αφότου στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ομάδες της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας θεάθηκαν να ποτίζουν, με ένα όχημα που εκτοξεύει νερό υπό πίεση, τους κήπους της πλατείας. Η Ταχρίρ ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου το βράδυ της Παρασκευής. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης μερικές δεκάδες συγκεντρωμένους στην Αλεξάνδρεια, τη Μαχάλα, τη Δαμιέττη και το Σουέζ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του πρώην στρατηγού που ανέλαβε την εξουσία το 2014, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι σήμερα τουλάχιστον 20 οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας είχαν σταθμεύσει γύρω από την πλατεία και όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί υποβάλλονταν σε έλεγχο.

“Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους” και “δεν θα είναι η τελευταία”, είπε ένας πολιτικός αναλυτής, ο Ναέλ Σάμα, σημειώνοντας ότι “κανένας δεν φώναζε «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη», όπως το 2011” αλλά αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή ζητούσαν την αποχώρηση του Σίσι από την εξουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook