Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως μέσα από τα μάτια της επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας

Tο εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε από ομάδα  επιστημόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τον Μάρτιο του 2017, παρουσίαστηκε στα Χανιά, σε εσπερίδα με τίτλο «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο».

Πρόκειται για ένα μεγάλο και δύσκολο έργο που ολοκληρώθηκε με μια πρότυπη μεθοδολογία αυτή της τρισδιάστατης απεικόνισης. Ωστόσο η πρόκληση για την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε αναλάβει το έργο ήταν το λιγότερο τεχνική μπροστά σε ένα μνημείο “ζωντανό” μου “τους μιλούσε” όπως ανέφερε σήμερα από τα Χανι, η Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του έργου και Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

“Εκείνη τη στιγμή που μαζί μας γονάτιζε όλη η ανθρωπότητα μπροστά στον πανάγιο τάφο, αισθανόμασταν όλο το βάρος που είχε η Ελλάδα στους ώμους της”

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μοροπούλου: “Ήταν ένα  μεγάλο έργο και είμαστε περήφανοι που μπορέσαμε και συμβάλλαμε σε αυτό. Μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες τεχνικές προκλήσεις με μια πρότυπη μεθοδολογία την οποία η Ευρώπη σήμερα χρησιμοποιεί και την οποία προβάλλει η διεθνής επιστημονική και τεχνική κοινότητα. Χρησιμοποιήσαμε την τρισδιάστατη απεικόνιση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλα τα δεδομένα τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά του δομήματος και των υλικών σε ένα ενιαίο σύνολο, για να αποκαταστήσουμε το ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα και να το παραδώσουμε έγκαιρα μέσα σε 8,5 μήνες με δομική ακεραιότητα, με αποκατεστημένες και συντηρημένες τις αξίες του με έναν τρόπο αειφόρο. Είναι ένα έργο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αυτό εξυπηρετήσαμε.

Η πρόκληση για εμάς ήταν το λιγότερο τεχνική. Κυρίως ήταν ένα μνημείο ζωντανό, που μας μιλούσε, νιώθαμε την ενέργειά του και αυτή είναι μια εμπειρία που τη ζήσαμε μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσα από τις εικόνες που μετέδιδε το national geographic . Είναι μια πρωτοφανής επικοινωνία των μνημείων με τον κόσμο και εμείς σαν Έλληνες εκείνη τη στιγμή που μαζί μας γονάτιζε όλη η ανθρωπότητα μπροστά στον πανάγιο τάφο, αισθανόμασταν όλο το βάρος που είχε η Ελλάδα στους ώμους της.”

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Χανίων της AHEPA Hellas “Crete Kydon”, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Τέλος συμμετείχε ο Βυζαντινός Χορός Χανίων με βυζαντινούς ύμνους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και  Αποκορώνου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook