Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων συμμετείχε στην τρίτη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Σλοβενία, στην πόλη KOPER, του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Out of subject box», από 15 – 18 Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 3 χωρών: Σλοβενίας, Ελλάδας και Λιθουανίας. 

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν και τα σχολεία:

Το Centro Pradine Mokykla Siauliai, Λιθουανία, συντονιστικό σχολείο, η Ελλάδα με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και η Σλοβενία με το Elvire Vatovec Prade Primary School.

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Χανίων εκπροσωπήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Μαζοκοπάκη Δωροθέα, Τζόκα Κωνσταντίνο και Κογιαννάκη Άννα οι οποίοι και περιγράφουν την εμπειρία που βίωσαν.

“Η πόλη KOPER, Κόπερ, (Ιταλικά Capodistria) είναι πόλη επί της Αδριατικής και το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας. Εδώ υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Αιγίδα. Μέχρι το 1954 κατοικούσαν στην πόλη ως επί το πλείστον Ιταλοί. Εκτός από το λιμάνι σημαντικό είναι και το πανεπιστήμιο που διαθέτει η πόλη. Απέχει 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Τεργέστης. Σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 52.000 κατοίκους και αποτελεί την 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Το Σλοβένικο σχολείο Elvire Vatovec Prade Primary School στεγάζεται σε δύο κτίρια, στην πε-ριοχή Prade και στην περιοχή Sveti Anton. Φιλοξενεί 700 μαθητές, από 6-15 ετών και 70 εκπαιδευτικούς. 

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου μας υποδέχτηκαν με χαρά στο σχολείο του Prade και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια μας καλωσόρισαν επίσημα με μουσική χορό και τραγούδια στα σλοβένικα και στα αγγλικά. Επισκεφθήκαμε όλες τις τάξεις.Ειχαμε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Παρακολουθήσαμε τα μαθήματα και τη step by step διδασκαλία. Κάναμε συγκρίσεις και παρατηρήσεις με την ελληνική πραγματικότητα. Ένα οργανωμένο, καθαρό σχολείο, σε φυσικό περιβάλλον, εξοπλισμένο άρτια. Θαυμάσαμε τη γωνιά του Erasmus με υλικό των παιδιών και των εταιρικών σχολείων. Μας έδειξαν τις εργασίες τους οι μικροί μαθητές. Με πολλές πολλές κατασκευές με θέμα το Space, το διάστημα. Όλοι  μαζί επισκεφθήκαμε το φορητό πλανητάριο στο γυμναστήριο του σχολείου. 

Στη συνέχεια κάναμε επίσκεψη και σεμινάριο στο περιβαλλοντικό κέντρο Škocjanski zatok Nature Reserve και ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και την ιστορία του φυσικού περιβάλλοντος, πως από σκουπιδότοπος έγινε πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και παρατήρησης της φυσικής ζωής πτηνών και ζώων. Παράδειγμα σχολικής συνεργασίας με τον τοπικό δήμο.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου μας υποδέχτηκαν με θερμά και στο σχολείο του Sveti Anton. Η επίσημη υποδοχή περιελάμβανε και εδώ μουσική χορό και τραγούδια. Περάσαμε από όλες τις τάξεις και θαυμάσαμε και ζηλέψαμε τους Σλοβένους εκπαιδευτικούς, για το καταπληκτικό σχο-λείο τους. Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Και εδώ πολλές κατασκευές από το project “Space”. Στις τάξεις τους χρησιμοποιούν και την αλληλοδιδακτική μέθοδο, με ομάδες με-γαλύτερων μαθητών του γυμνασίου, να διδάσκουν, παρουσία του δασκάλου, ένα θέμα  ή μια ενότητα. Τι να πρωτοθαυμάσουμε, το βιοκλιματικό σχολείο, την ευρυχωρία των αιθουσών, τον άριστο εξοπλισμό του σχολείου σε υλικοτεχνική υποδομή, την ευρύχωρη βιβλιοθήκη, τα εργα-στήρια, το σύγχρονο γυμναστήριο του, που θα το ζήλευε και ομάδα, το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο πράσινο, όλο το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Στην τάξη υπάρχει και βοηθός του εκπαιδευτικού ανά δύο τμήματα. Οι μαθητές μπορούν να μείνουν προαιρετικά από τις 14:00-16:30, όπου πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες. Σημειώνουμε ότι οι μαθητές τρώνε στο σχολείο δεκατιανό και μεσημεριανό, με 50 € περίπου το μήνα. Τα προϊόντα είναι βιολογικά. 

Μετά το διάλειμμα, στο σχολείο έγινε ανατροφοδότηση των επισκέψεων στις τάξεις, συζη-τήθηκαν οι μέθοδοι διδασκαλίας, το σχολικό περιβάλλον, η διαχείριση της τάξης, ομοιότητες και διαφορές στα σχολεία του κάθε εταίρου. Οι προσδοκίες και η πραγματικότητα, εντυπώσεις και συναισθήματα.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τα τουριστικά θέρετρα Piran (η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη πυρ, φωτιά), όπου παρακολουθήσαμε και την παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής στο μουσείο Mediadom Pyrhani, το Portoroz και την Izola και θαυμάσαμε τις ομορφιές της περιοχής. Είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός που θα σας αποζημιώσει.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε πολύ νωρίς ταξιδεύοντας οδικώς για τη Λουμπλιάνα. Συνάντηση στον εκδοτικό οίκο “Rokus-Klett”. Γνωριμία με την υποδομή του εκδοτικού οίκου. Διάλεξη, συζήτηση, παρουσίαση σχετικά με τα σχολικά εγχειρίδια και τις πλατφόρμες. Τα σχο-λεία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα βιβλία που θεωρούν καταλληλότερα και έχουν τη δυ-νατότητα να συμμετέχουν στη συγγραφή και στην αξιολόγηση τους. Τα βιβλία υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί να έχει πρόσβαση ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός και στην πλατ-φόρμα στο διαδίκτυο. 

Κατόπιν είχαμε συνάντηση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Σλοβενίας. Ενημερωθήκαμε για το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη step by step διδασκαλία. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις της εκ-παίδευσης, ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα και έγινε διάχυ-ση καλών πρακτικών.

Ακολούθησε πολιτιστική ενημέρωση και ξενάγηση στην όμορφη παλιά πόλη της Λουμπλιά-να, την «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016,  και στο κάστρο της.

Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, μετά τις επισκέψεις στις τάξεις, οι εταίροι επεξεργάστηκαν την εργαλειοθήκη και τις προοπτικές της κάνοντας ανατροφοδότηση. Συναποφασίστηκαν οι τηλεδιασκέψεις μέσω Skype και eTwinning για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των μαθητών. Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα αποστολής των δεδομένων για την εργαλειοθήκη, τέλος 2019 και η επόμενη θεματική ενότητα εργασίας – “Europe”, η Ευρώπη. Επίσης συζητήθηκε η ανανέωση της ιστοσελί-δας του προγράμματος και η διάδοση των αποτελεσμάτων. Αποφασίστηκε η 4η διακρατική συ-νάντηση να γίνει στη Λιθουανία, από 19 – 22 Μαΐου 2020, στο Centro Pradine Mokykla Siauliai, της Λιθουανίας. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θα μας μείνουν αξέχαστες!

Περισσότερα για το «Out of subject box» μπορείτε να δείτε στο: https://themenosubject.jimdofree.com/”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook