Ζήτησε την απαλλαγή των πληγέντων από τα διάφορα χαράτσια.

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν λόγω του δάκου ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά για τη φετινή χρονιά αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας ήταν προβληματική. Αναδεικνύοντας την αιτία του προβλήματος, έθεσε το ζήτημα της μειωμένης χρηματοδότησης των προγραμμάτων δακοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Κρήτης επαρκούσαν για 3 ψεκασμούς, όταν χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 8 – 10 ψεκασμοί μέσα στη χρονιά. Η αρμοδιότητα της δακοκτονίας έχει μεταφερθεί στις περιφέρειες, οι οποίες δεν έχουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό και αναθέτουν τη δακοκτονία σε εργολάβους.

Εκτός από την αποζημίωση όλων των αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την απαλλαγή των πληγέντων από τα διάφορα χαράτσια, καθώς και την εξασφάλιση για την επόμενη χρονιά ενιαίου και πανελλαδικού προγράμματος δακοκτονίας, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης. 

Σε μια προσπάθεια να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απάντησε πως «είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας» εάν το πρόβλημα οφείλεται στη δακοκτονία ή στα καιρικά φαινόμενα, αναπαράγοντας τη γνωστή καραμέλα περί «κλιματικής αλλαγής», όπως του απάντησε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Επίσης, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η δακοκτονία οργανώθηκε σωστά από το υπουργείο, και -εάν υπήρξε πρόβλημα- θα οφείλεται στην εκτέλεση του προγράμματος από την Περιφέρεια. Μάλιστα, προχωρώντας σε έναν απροκάλυπτο εκβιασμό, ανέφερε πως η θέση του ΚΚΕ ότι το πρόβλημα οφείλεται στη δακοκτονία και όχι στα καιρικά φαινόμενα σημαίνει όχι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, άρα «όχι πλήρη αποζημίωση»!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook