Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή στην Σπλάντζια.

Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (του 17ου αιώνα) που βρίσκεται δίπλα στην καθολική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου (επισης 17ου αιώνα) πλησίον της πλατείας της Σπλάντζιας, επί της οδού Δασκαλογιάννη.

Όπως τονίζει στο Flashnews.gr, o Μανώλης Τσιτσιρίδης, αρχιτεχνίτης και επιβλέπων του έργου, ο νάος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τη δεδομένη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην σκεπή που είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση. Είχε προηγηθεί η κατεδάφιση (από συνεργεία του Δήμου Χανίων) μεταγενέστερου κτηρίου πάνω ακριβώς από την εκκλησία, συνεπώς η σκεπή του Αγίου Ιωάννη είχε υποστεί πολλές φθορές και απαιτούνταν η επισκευή της.

Αυτη την περίοδο πραγματοποιείται περιμετρικό μάζεμα της εκκλησίας και ξεκινούν και οι εργασίες εντός του Ναού όπου θα καθαριστούν οι θόλοι και τα τόξα, στο πλαίσιο της συντήρησης που απαιτείται.

Αμέσως μετά θα αποκατασταθεί η όψη του Ναού, για την οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία για την αρχική της μορφή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιρίδη οι εργασίες συντήρησης του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Ο ναός αυτός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον πλησίον του, του καθολικού του Αγίου Ρόκκου, εκτός του ότι θα αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και ως εκθεσιακός χώρος.

Πάντως, είναι εμφανές ότι η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παλιά Πόλη και στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα έχει φροντίσει να υπάρχει σχεδόν καθημερινά εκεί, συνεργείο της υπηρεσίας, ώστε να συντηρούνται κτήρια ή άλλες υποδομές ιστορικές σημασίας, που θα βελτιώνουν την εικόνα σε ένα μέρος της πόλης που επισκέπτεται πλήθος κόσμου…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook