φωτο από Εξωραιστικό Μορφωτικό σύλλογο Νέας Χώρας

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: μαρτυρίες του χθες στο σήμερα», με τη δράση «Η Νέα Χώρα στον χρόνο».

Η περιοχή δυτικά των ενετικών τειχών, γνωστή ως «Νέα Χώρα», από την αρχαιότητα αποτέλεσε τόπο με πολυποίκιλες εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου σε μια ενδιαφέρουσα ώσμωση ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος. Διαχρονικά, υπήρξε αστικός χώρος για πλούσιους και φτωχούς, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα βιοτεχνικές και εργαστηριακές δραστηριότητες ενώ η θάλασσα που την αγκαλιάζει έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία της (αλιεία, καρνάγια, ψαροταβέρνες). Εβραίοι, μουσουλμάνοι, μικρασιάτες πρόσφυγες έζησαν στις γειτονιές της, αφήνοντας το στίγμα τους ενώ στα νεότερα χρόνια, η ενασχόληση των κατοίκων της με τον αθλητισμό και τη μουσική υπήρξε καθοριστική για την ιστορία ολόκληρης της πόλης.

Το Σάββατο 23/09/2023 και ώρα 18:00, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Μανουσογιαννάκηδων, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση και ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας μας, στη συνοικία της Νέας Χώρας Χανίων μέσω μιας βιωματικής προσέγγισης της ιστορίας και της αρχαιολογίας της. Έτσι, θα υπογραμμιστεί ο ρόλος των Νεοχωριτών ως φορέων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους, επισημαίνοντας όσα παραδοσιακά στοιχεία παραμένουν ακόμα ζωντανά, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Κατερίνα Τζανακάκη, Μιχάλης Μιλιδάκης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6952011174 (κ. Κωνσταντίνα Δασκάλου | ώρες επικοινωνίας 10:00 -14:00)

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 του εορτασμού των Ε.Η.Π.Κ., η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook