Τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι όπως τα αισθανόμαστε ή θέλουμε να τα παρουσιάζουμε

Από την μια οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές σε πολλούς (γιατί σεισμοί γίνονται συνέχεια αλλά δεν τους παίρνουμε χαμπάρι και όλα είναι καλά).

Από την άλλη η έμφυτη και λογική ανθρώπινη ανησυχία όταν νοιώθει να κουνιέται αυτό που – κακώς – θεωρεί ως κάτι το τελείως σταθερό, δηλαδή το έδαφος.

Έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το σεισμικό ενδιαφέρον  και – ως συνήθως – άναψαν και τα αίματα μεταξύ των διαφόρων σεισμολόγων, αλλά αυτό δεν αφορά στους πολίτες παρά μόνο τους ίδιους.

Και επειδή όλες αυτές τις ημέρες γράφονται και λέγονται πολλά και διάφορα για «ισχυρούς» σεισμούς καθώς και πως «ταρακουνιέται» η Κρήτη, λες και είναι το νησί φτιαγμένο από ζελέ.

Και επειδή το κατά πόσο «αισθανόμαστε» έναν σεισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός του μεγέθους, όπως το εστιακό βάθος, το κόσο κοντά είμαστε στο επίκεντρο και το είδος του εδάφους στο οποίο στεκόμαστε (πετρώδες, αμμώδες κλπ).

Καλό θα ήταν – τουλάχιστον –  να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα και τις επιπτώσεις των σεισμών βάση της καθολικά αναγνωρισμένης κλίμακας Ρίχτερ.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

0 – 1,9 Ρίχτερ: Μικροσεισμός – Δεν γίνεται αισθητός. Καταγράφεται μόνο από σεισμογράφους. 

2,0 – 2,9 R : Ασήμαντος – Σχεδόν πάντα μη αισθητός. Πιθανώς αισθητός από μερικούς ανθρώπους κοντά στο επίκεντρο

3,0 – 3,9 R: Πολύ Ασθενής – Αισθητός κοντά στο επίκεντρο, χωρίς ζημιές

4,0 – 4,9 R:  Ασθενής – Αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο, με ελαφρές συνήθως ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων κοντά στο επίκεντρο, χωρίς θύματα. Απίθανο να υπάρξουν έστω και μέτριες ζημιές.

5,0 – 5,9 R : Μέτριος – Αισθητός στο σύνολο του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. Μέτριες έως σημαντικές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, πιθανώς και με κάποιες ανθρώπινες απώλειες. Συνήθως καμία έως ελαφρές ζημιές σε όλα τα άλλα κτίρια.

6,0 – 6,9 R:  Ισχυρός – Σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο. Μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. Ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από μηδέν έως 25.000 θανάτους.

7,0 – 7,9 R: Καταστροφικός – Μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο. Σοβαρές ζημιές ή μερική κατάρρευση αρκετών κτιρίων, ολική κατάρρευση ορισμένων κτιρίων ανεπαρκούς σχεδίασης. Πιθανές ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. Επίσης, αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι. Ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από μηδέν έως 250.000 θανάτους.

8,0 – 8,9 R:  Εξαιρετικά Καταστροφικός – Εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Μέτριες έως βαρύτατες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια, ολική κατάρρευση στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης. Πιθανώς ολική καταστροφή κοντά στο επίκεντρο. Εναλλακτικά, αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, δημιουργία ισχυρών  τσουνάμι. Ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από 100 έως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Ωστόσο, ορισμένοι σεισμοί αυτού του μεγέθους δεν έχουν προκαλέσει θύματα.

9,0 – 9,9 R: Ασύλληπτα Καταστροφικός – Τεράστιες καταστροφές και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Πιθανώς ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής σε τοπικό επίπεδο, όλα τα κτίρια κοντά στο επίκεντρο καταρρέουν εντελώς. Εναλλακτικά, αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, τεράστια τσουνάμι που θα πλήξουν όλες τις γύρω ηπείρους. Μεγάλη μετατόπιση στις τοπικές τεκτονικές πλάκες, αλλαγές στο τοπικό ανάγλυφο και στο σχήμα των ακτογραμμών και πιθανή μετατόπιση νησιών. Αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής και στην κλίση του άξονα της Γης. Ο ανθρώπινος απολογισμός κυμαίνεται συνήθως από 1.000 έως, δυνητικά, 1 εκατομμύριο θανάτους. Ελάχιστοι σεισμοί αυτού του μεγέθους έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Ο ισχυρότερος όλων, ήταν 9,5 R.

Να σημειωθεί πως η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά μία ακέραια μονάδα της κλίμακας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων που καταγράφονται από ένα σεισμογράφο Wood-Anderson και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας, ενώ αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας.

Για την ιστορία η κλίμακα Ρίχτερ αναπτύχθηκε το 1935, στην Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τον Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter) και τον Γερμανό Μπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg).

Η κλίμακα αυτή, που φέρει προς τιμήν το όνομα του ενός των δημιουργών της, επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών.

Μετά την διεθνή καθιέρωση της κλίμακας, οι ίδιοι οι δημιουργοί της την βελτίωσαν, ώστε να εξαλειφθούν οι περιορισμοί τόσο της απόστασης όσο και των τύπων των εν χρήσει σεισμογράφων. Δημιουργήθηκαν επίσης και νομογράμματα, με βάση τα οποία μπορεί να εξαχθεί απευθείας το μέγεθος ενός σεισμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως η χρονική διάρκεια και το πλάτος των δευτερευόντων σεισμικών κυμάτων.

Πηγή: Βικιπαίδεια
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook