Αν και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών μας δυνάμεων είναι παροιμιώδης, συχνά η αντιπολιτευτική διάθεση δημιουργεί καταστάσεις θα λέγαμε ιλαρές, όπως για παράδειγμα η επίκριση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του status της 30ης Ιανουαρίου. Όπως και να’ ναι, πέρα από την… ομορφιά των άθεων που «κόπτονται» για τους Τρεις Ιεράρχες, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του της Παιδείας Υπουργείου περιέχει άλλα, πολύ πιο «καυτά» ζητήματα.

Το σχέδιο νόμου που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έχει ουσιαστική θετική τροχιά καθώς θίγει θέματα που έχουν λυθεί σε όλο τον κόσμο, εκτός δυστυχώς από τη χώρα μας. Η πραγματική αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων και η αναγνώριση της πραγματικότητας με τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα στεγαζόμενα στα διάφορα Κολέγια, είναι τα κύρια.

Αρχίζοντας από το δεύτερο, παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες μπαράζ ανακοινώσεων έμπλεων αγανάκτησης για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αν αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ απόφοιτοι Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ξεπερνώντας την διάχυτη ανασφάλεια (σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα συμμετάσχουν, άρα θα πετύχουν οι καλύτεροι), τι μας λένε οι κατ’ επάγγελμα πατριώτες; Πως καλύτερα θα είναι να ξενιτευτούν τα παιδιά μας για να σπουδάσουν αυτό που θέλουν από το να παρακολουθήσουν μαθήματα του ίδιου αυτού Ξένου Πανεπιστημίου σε παράρτημα του στην Ελλάδα; Και ο κυνισμός έχει τα όρια του…

Όσο αφορά στις πρόνοιες του νόμου για την πραγματική αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης, των ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών, της ερευνητικής συνεργασίας και της γενικότερης ανεξαρτητοποίησης των πρυτανικών αρχών από τις διαθέσεις της εκάστοτε υπουργικής ηγεσίας, μόνο ιδεοληπτικοί εκφράζουν αντιρρήσεις. Στο πεδίο αυτό για καλή μας τύχη το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών, όσο και σε ακαδημαϊκό προγραμματισμό, για εξασφάλιση της επιτυχούς μελλοντικής πορείας του.

Ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Σπανουδάκης σε συνέντευξη του στον TeamFM σκιαγράφησε τις δυνατότητες που ανοίγονται, τόσο με την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών (αμφιθέατρο 900 θέσεων, κτίριο διοίκησης, φοιτητικές εστίες κ.α.). Ειδικά με τη δημιουργία αγγλόφωνων προγραμμάτων τόνισε το πλεονέκτημα της χώρας μας στις θεωρητικές, κλασικές σπουδές που όπως είπε «μέχρι τώρα βρίσκονταν στο περιθώριο των εξελίξεων και τώρα μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία». Ειδικά όταν ολοκληρωθούν οι εστίες το πανεπιστήμιο μας θα μπορεί επιτέλους να δημιουργήσει προγράμματα τύπου Summer Schools (όπως αυτό που οι μαθητές μας παρακολούθησαν το καλοκαίρι στο Cambridge), αλλά και νέα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα για ξένους. Οι πόροι που θα εισρεύσουν από αυτά τα προγράμματα θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του, την έρευνα, την απασχόληση των Ελλήνων επιστημόνων στον τόπο τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σπανουδάκης: «Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην εξωστρέφεια του ιδρύματος».

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook