Ο πόλεμος των χάκερς και οι διαδικτυακές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό σε ενημερωτική εκδήλωση στην ΑΝΕΚ στα Χανιά

Συνεχίζοντας την συνεργασία τους, η ΑΝΕΚ LINES και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI  INSTITUTE)  συνδιοργάνωσαν  στο συνεδριακό κέντρο  της ΑΝΕΚ , στα Χανιά, την τρίτη Διαδραστική Ημερίδα με θέμα την “Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο”, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και τέως Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης,  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις Τούρκων χάκερς σε ιστοσελίδες του Ελληνικού κράτους έκανε λόγο για έναν διαδικτυακό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη μεταξύ «ταγμάτων πολέμου στο διαδίκτυο». 

Χαρακτηρίζοντας ως γελοιότητες τις ενέργειες των Τούρκων χάκερς τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα «τάγματα πολέμου» που υπερασπίζεται τα διαδικτυακά σύνορά μας.

«Πριν από 20 χρόνια έλεγα πως το έγκλημα θα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο και κάποιοι (ανώτατοι αξιωματικοί) με έλεγαν ονειροπόλο και γραφικό. Πριν από δύο χρόνια είπα ότι οι πόλεμοι θα γίνονται μέσα από το διαδίκτυο» είπε ο κ. Σφακιανάκης για να συνεχίσει:

« Ο πόλεμος μεταξύ των ανώνυμων χάκερς έχει ξεκινήσει. Όμως πίσω από τους ανώνυμους υπάρχουν οι στρατιωτικές υπηρεσίες, υπάρχουν τάγματα πολέμου στο διαδίκτυο τα οποία είναι έτοιμα να πιάσουν θέσεις αν χρειαστεί. Η χώρα μας έχει από τα καλύτερα τάγματα πολέμου στο διαδίκτυο. 

Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι χάκερς ήταν γελοιότητες γιατί η ΕΥΠ είναι πολύ καλά θωρακισμένη. Τι έκαναν;

Έστειλαν περισσότερα ερωτήματα για να μπλοκάρουν τις σελίδες…. Δεν έκαναν καμία ζημιά….Ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού και μόνο.

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τους Τούρκους χάκερς. Είμαστε πολύ καλύτεροι και τα χτυπήματα ανα τον κόσμο των Ελλήνων χάκερς δείχνουν πόσο πολύ ετοιμοπόλεμοι είμαστε και έχουμε την καλύτερη υπηρεσία – τάγμα πολέμου στο Πεντάγωνο, που υπερασπίζεται και τα διαδικτυακά σύνορά μας και παράλληλα την ηρεμία και την ησυχία μας….»

Το 2020 θα είναι η χρονιά του κακόβουλου λογισμικού

Με αφορμή το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που ήταν το πόσο εύκολα μπορούν κάποιοι να χακάρουν ιστοσελίδες ή σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ.Σφακιανάκης, χαρακτηρίζοντας το 2020 ως έτος εξάπλωσης κακόβουλων λογισμικών, κάλεσε – ειδικά τις επιχειρήσεις – να θωρακιστούν απέναντι στις «επιθέσεις» των χάκερς.

Στην διάρκεια της ημερίδας φαινόμενα όπως το cyberbullying, ο διαδικτυακός εθισμός και η εκδικητική πορνογραφία που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν έξαρση αναλύθηκαν από την Κλινική Εγκληματολόγο και Διευθύντρια του CSI Institute, Kαλλιόπη Ιωάννου.

Επίσης παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο το πόσο εύκολο είναι κάποιος να “πάρει” την διαχείριση του προσωπικού τους e-mail, των λογαριασμών τους στο facebook και τα social media γενικότερα, καθώς και το πως μπορούν να προστατευτούν. Επίσης, για πρώτη φορά παρακολούθησαν ζωντανά ψηφιακή διείσδυση σε υπολογιστικό σύστημα.

Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Κατσανεβάκης επισημαίνοντας τα παιδιά τον ρόλο της Ελληνικής γλώσσας στις νέες τεχνολογίες

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΑΝΕΚ την ημερίδα παρακολούθησαν μαθήτριες και μαθητές από Τα Γυμνάσια Ατσιποπούλου και Επισκοπής Ρεθύμνου, το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων, το ΓΕΛ Κολυμπαρίου και τα 11ο, 4ο και 8ο Δημοτικά σχολεία Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook