Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα ξεκινά κατασκευές και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί μας

Σε μία πολύ μεγάλη δωρεά προχώρησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέλος του  Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στα Χανιά, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δωρεά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του αεροδρομίου  μετατροπή του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Σούδα σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, στην κάλυψη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη, καθώς και στον «εξηλεκτρισμό» των μεταφορών εντός του αεροδρομίου.

Ποια είναι όμως η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα στην Κρήτη;

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  μέλος του  Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με δραστηριότητα την Ανάπτυξη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία έργων ΑΠΕ (αιολική, υδροηλεκτρική, ηλιακή, βιομάζα, διαχείριση απορριμμάτων), που κατασκευάζει έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, ο απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, γεννηθείς στην Αθήνα το 1957, με σπουδές Πολιτικού Μηχανικού, ο οποίος ξεκίνησε στην ΤΕΡΝΑ ΑΕ το 1981 και τρία χρόνια μετά ανέλαβε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ δύο χρόνια μετά την δημιουργία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 2002, ανέλαβε Πρόεδρος του ομίλου.  

Εδώ έρχεται και η σχέση της εταιρείας με το νησί μας, της οποίας ο ρόλος είναι θα όπως φαίνεται πολλαπλός.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει και αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου 5 χρόνια, ενώ η εταιρεία εκτός από την κατασκευή, έχει αναλάβει μέσα από μία κοινοπραξία την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και την μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. 

Ο άλλος τομέας που ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία αφορά στις ΑΠΕ. Όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με δύο καλώδια. Το πρώτο θα συνδέσει την Νεάπολη με το Καστέλι Κισάμου και το δεύτερο τα Μέγαρα με τα Λινοπεράματα στο Ηράκλειο, με απώτερο στόχο να κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί μας.

Βέβαια, τα δύο καλώδια θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν ρεύμα στην Κρήτη, αλλά και να στείλουν ρεύμα από το νησί μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Η λειτουργία των δύο καλωδίων θα δώσει το έναυσμα για την δημιουργία βιομηχανικών ΑΠΕ στο νησί μας, μία «συζήτηση» που έχει ξεκινήσει εδώ και μία 15ετία και η οποία όμως για να προχωρήσει, περίμενε την δημιουργία των δύο καλωδίων, ώστε να ξεκινήσουν να μπαίνουν τα έργα σε τροχιά υλοποίησης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για έργα ΑΠΕ στο νησί μας, η παραγόμενη ενέργεια θα είναι πολλαπλάσια των αναγκών, οπότε η διαθέσιμη ενέργεια θα μεταφέρεται για πώληση μέσα από τα δύο καλώδια.

Ήδη λοιπόν, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πατώντας στο εθνικό σχεδιασμό της καλωδιακής  σύνδεσης, έχει ξεκινήσει από το 2011 την δημιουργία του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, στο Ρέθυμνο και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο πήρε και την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων

Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό ύψος επένδυσης τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. 

Έργα ΑΠΕ και το νησί μας πράσινο ή αυτό που λάμπει δεν είναι χρυσός

Βέβαια, μαζί με την ΤΕΡΝΑ υπάρχουν και πολλές άλλες εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες έργων ΑΠΕ στο νησί μας και βέβαια το ερώτημα είναι αν (θα) υπάρχει σχεδιασμός για ισόρροπη ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα ή θα καταλήξει το ορεινό και μοναδικό τοπίο της Κρήτης να αποτελείται από εκατοντάδες ανεμογεννήτριες…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook