Ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια αν μπορεί να πάει στο χωράφι του κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας αγρότης ή κτηνοτρόφος

Ένα πρόβλημα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι πάρα πολλοί κάτοικοι από τις περιφέρειες της χώρας και στην Κρήτη, από την Δευτέρα που ξεκίνησε ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ήταν το πώς θα πάνε στα χωράφια τους όσοι δεν είναι επαγγελματίες αγρότες.

Οι «ιδέες» και οι απόψεις που κυκλοφόρησαν πολλές, όμως  επισήμως δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση και με δεδομένους τους αυστηρούς ελέγχους και το πρόστιμο των 150 ευρώ, πολλοί ζητούν διευκρινήσεις.

Ένα από τα πολλά μηνύματα που έστειλαν στο Flashnews.gr αναφέρει:

«Γεια σας θα ήθελα μια απάντηση γιατί  έχω μπερδευτεί…. Πως μπορώ να πηγαίνω στα χωράφια μου για αγροτικές δουλειές; Δεν είμαι γραμμένος αγρότης για την ώρα γιατί τώρα κ 2 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με την περιουσία που κληρονόμησα… Οι δουλειές στα χωράφια έχουν ξεκινήσει κ έχουν ακόμα πολλές μέρες…. Δεν μπορώ να τις αφήσω γιατί  ο καιρός περνάει… Τι δήλωση πρέπει να κάνω κ πως για να μην φάω πρόστιμο… Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι την περιουσία μας δίπλα μας αλλά στα χωριά μας οπότε θα πρέπει να πηγαίνω…»

Το Flashnews.gr επικοινώνησε αρχικά με αστυνομική πηγή, η οποία μας επεσήμανε πως από την στιγμή που στην απόφαση  απαγόρευσης κυκλοφορίας  δεν υπάρχει σχετική κατηγορία εξαίρεσης, τότε απαγορεύεται να πάει στο χωράφι του όποιος δεν είναι επαγγελματίας αγρότης ή κτηνοτρόφος.

Ακολούθησε επικοινωνία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, από την οποία  – ανεπίσημα – εκφράστηκε η άποψη πως  ακόμη και ένας που δεν είναι επαγγελματίας αγρότης  μπορεί να συμπληρώσει την Βεβαίωση τύπου Α που αφορά στους εργαζόμενους (και στους αγρότες) γράφοντας πως είναι αυτοαπασχολούμενος, την διεύθυνση του χωραφιού και τις ώρες που θα απασχοληθεί εκεί.

Όμως τονίστηκε ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΓΓΠΠ σε ότι αφορά στην απόφαση την οποία – να σημειωθεί – πως καλείται να εφαρμόσει η αστυνομία.

Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και η άποψη της  χειρόγραφης βεβαίωσης  όπως αυτή.

Το δεδομένο είναι πως το θέμα αφορά πάρα πολλούς σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία και επιβάλλεται να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προς τις αστυνομικές αρχές.

Γιατί μπορεί να θεωρείται λογικό πως κάποιος που έχει κηπευτικά ή κάποιες κότες ή πρόβατα σε ένα χωράφι για δική του χρήση, θα πρέπει να πάει να τα καλλιεργήσει, να τα ταΐσει και να τα ποτίσει, αλλά θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένος πως δεν θα έρθει αντιμέτωπος με το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook