Έγκλειστες με έναν σύντροφο που τις κακοποιεί ζουν πολλές γυναίκες

Για αυτές, το «μένουμε σπίτι» δεν είναι ευκαιρία ούτε για ξεκούραση ούτε για δημιουργική απασχόληση ούτε αισθάνονται ασφάλεια.

Το αντίθετο. Ο εγκλεισμός μπορεί να γίνει πολύ πιο επώδυνος, αφού συμβιώνουν αναγκαστικά τις περισσότερες ώρες της μέρας ίσως και όλη τη μέρα, με άνδρες που τις κακοποιούν και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες που μπορούν να τις βοηθήσουν

Οι υπηρεσίες λειτουργούν μεν, ωστόσο ο φόβος και η συνεχής- σε πολλές περιπτώσεις- παρουσία του άνδρα στο σπίτι, λειτουργούν προφανώς αποτρεπτικά στο να πάρει τηλέφωνο μια γυναίκα σε κάποια υπηρεσία η αρμόδια αρχή. Πόσω μάλλον να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε κάποια από αυτές.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών στο διάστημα της καραντίνας
Θεωρείται, δε, ως το πλέον πιθανό από τους επιστήμονες, λόγω του εγκλεισμού να είναι περισσότερα τα περιστατικά βίας στα σπίτια, ακόμα και αν δεν καταγραφούν επίσημα, διότι οι δράστες είναι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται με τη βία και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και το καθεστώς του εγκλεισμού ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές. Συμπεριφορές που σε πολλά σπίτια αφορούν και τα παιδιά της οικογένειας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στο Ρέθυμνο την περίοδο της καραντίνας δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα.
Στέλεχος του Κέντρου μας επεσήμανε ότι ενδεχομένως υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, ακριβώς επειδή είναι στο σπίτι μαζί με τον δράστη και δεν έχουν ευχέρεια κινήσεων.
Το Κέντρο βέβαια λειτουργεί την περίοδο που διανύουμε, εξυπηρετώντας τηλεφωνικά καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π. μ. – 4 μ. μ. στον αριθμό 2831056607 και αν κριθεί ότι υπάρχει σοβαρή και επείγουσα ανάγκη για δια ζώσης επαφή με κάποια γυναίκα, τότε γίνεται συνάντηση τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Επιπλέον υπάρχει η Εθνική Γραμμή SOS στο τηλέφωνο 15900.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνου έχει εξυπηρετήσει με συμβουλευτική, νομική ή εργασιακή στήριξη συνολικά 533 γυναίκες από το 2013 – οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί – μέχρι και σήμερα, εμφανίζοντας κάθε χρόνο αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία είναι ότι η κακοποίηση δεν αφορά συγκεκριμένη κοινωνική ή οικονομική τάξη, μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στο κακοποιητικό περιβάλλον υπάρχουν και παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι ή «θεατές» ή και θύματα βίας.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν δεχθεί πολλές φορές βία μέχρι να φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν στήριξη
Υπάρχουν γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο συνεδριών αλλά έχουν επανέλθει για βοήθεια, άλλες καταφέρνουν και παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν και να φύγουν από το άρρωστο αυτό περιβάλλον, άλλες καταφέρνουν μετά τη συμβουλευτική στήριξη και τις συνεδρίες να αλλάξουν την κατάσταση στο σπίτι (αν και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο).

Όπως μας είπε στέλεχος του Κέντρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση να διαχειριστούν την κατάσταση και να φύγουν από τη βία.

Είναι όμως αισιόδοξο ότι μέσα από την βασανιστική κατάσταση που περνούν οι γυναίκες που κακοποιούνται, βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη να μιλήσουν και να ζητήσουν συμβουλές. Είναι αισιόδοξο ότι οι δράσεις του τοπικού Κέντρου, όπως και του κάθε φορέα σε εθνικό επίπεδο γίνονται γνωστές στην κοινωνία, είναι αισιόδοξο ότι τα ταμπού «σπάνε». Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια σοβαρή παθογένεια της κοινωνίας, χρειάζεται ένα «δίχτυ» προστασίας για τα θύματα και ένα αυστηρό τιμωρητικό πλαίσιο για τους δράστες.

goodnet.gr/Χαρά Βηλαρά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook