Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση δέσμευσης του χώρου στάθμευσης και της οδού Δευκαλίωνος κάθε Σάββατο και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης  κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την δέσμευση του χώρου στάθμευσης δίπλα στον προμαχώνα Mocenigo και της οδού Δευκαλίωνος προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος για την λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο και καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

 Το θέμα είχε παρουσιάσει το Flashnews.gr μαζί με τις σχετικές αποφάσεις – τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/3 κατά πλειοψηφία δια περιφοράς – όσο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων στις 8 /4 κατά πλειοψηφία επίσης δια περιφοράς.

Όπως επισημαινόταν, αιτιολογία της πρότασης της δημοτικής αρχής για μεταφορά τμήματος της λαϊκής στην οδό Δευκαλίωνος και στο παρκινγκ ήταν  η χρήση του χώρου στην οδό Νικηφόρου Φωκά ως χώρος στάθμευσης τουριστικών πούλμαν.

Όμως οι αντιρρήσεις που υπήρξαν – ειδικά από τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου – ήταν πως αρμόδιο για τις χρήσεις της χερσαίας ζώνης του λιμένα είναι το Λιμεναρχείο, θα παρεμποδίζεται ο ανεφοδιασμός των επιχειρήσεων στην ανατολική πλευρά του λιμένα και επιπλέον δεν υπήρχε η γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προσφυγή ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία επισημαίνονται και τα εξής:

«Ειδικότερα η προσβαλλόμενη απόφαση λήφθηκε:

i) Χωρίς προηγούμενη έγκριση της Αρχαιολογίας κατά παράβαση (και) του Ν. 3028/2002. Επισημαίνεται εδώ με έμφαση ότι η αρμόδια 28η Ε.Β.Α. με τα αριθμό πρωτοκόλλου 3060/07.10.2009 και 1986/26.04.2010 έγγραφα της είχε απαγορεύσει (και) στο παρελθόν την επέκταση της λαϊκής αγοράς στους ίδιους χώρους και προσδιόριζε την απόσταση που μπορεί να εκτείνεται έως το μέσον της οδού Μίνωος και στα 50 μέτρα από την Πύλη της Άμμου. 

ii) Χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Λιμεναρχείο Χανίων, παρότι ο χώρος που μετακινείται αποτελεί χερσαία λιμενική ζώνη, όπου σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2971/2001 στη χερσαία λιμενική ζώνη ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης μπορεί να εκτελέσει έργα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση της εμπορικής, ναυτιλιακής, αλιευτικής κίνησης και γενικότερα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα. 

 iii) Χωρίς να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, ο κανονισμός του οποίου απαγορεύει τη χωροθέτηση λαϊκών αγορών εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και επιτρέπονται σ΄ αυτήν μόνο οι ρητά εκεί  αναφερόμενες δραστηριότητες. Η κατά πλειοψηφία απόφαση (μειοψηφούντων του Λιμενάρχη Χανίων, του μέλους της Διοίκησης Πρωτοπαπαδάκη Κωνσταντίνου και απέχοντος από την ψηφοφορία του αντιπροέδρου Βεργεράκη Ελευθερίου) που ελήφθη εκ των υστέρων (την 08.04.2020), με την οποία μάλιστα παραχωρείται ο χώρος χωρίς αντάλλαγμα, δεν θεραπεύει ούτε την ακυρότητα της απόφαση του Δ.Λ.Τ. Χανίων, αφού ο χώρος που προβλέπεται να μετακινηθεί η λαϊκή είναι καθορισμένος, από τον κανονισμό, ως χώρος στάθμευσης και μάλιστα ο μοναδικός θεσμοθετημένος στη ζώνη αυτή, ούτε την ακυρότητα της προσβαλλόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

iv) Χωρίς να προηγηθεί καμιά μελέτη για την κυκλοφορία των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων αλλά και κατοίκων ή τουριστών στην ανατολική πλευρά του Ενετικού Λιμένα.»

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης επισημαίνονται τα εξής:

«Επειδή απαγορεύεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους η κίνηση οχημάτων επί της οδού Ακτή Ενώσεως (όπως και σε όλο το μέτωπο της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα Χανίων), η πρόσβαση των πελατών μας (αφίξεις – αναχωρήσεις) αλλά και η εξυπηρέτηση των αναγκών του ξενοδοχείου με τον εφοδιασμό του γίνεται αποκλειστικά από την οδό Δευκαλίωνος, η οποία θα είναι κλειστή εφόσον (σύμφωνα με την προσβαλλόμενη πράξη) μετακινηθεί ο χώρος της λαϊκής αγοράς στην οδό Δευκαλίωνος και στο χώρο στάθμευσης στην οδό Δευκαλίωνος.

Έτσι, είναι βέβαιο ότι, θα παρεμποδίζεται ουσιωδώς η λειτουργία του ξενοδοχείου μας, θα αποκλείεται η κίνηση των πελατών μας που θα έχουν σταθμεύσει τα οχήματα των στον ιδιωτικό μας χώρο στάθμευσης ή η πρόσβαση τους σ΄ αυτόν και θα ταλαιπωρούνται όταν θα πρέπει να μεταφέρουν τις βαλίτσες τους 200 μέτρα για να αναζητήσουν ταξί, θα δυσφημείται το ξενοδοχείο μας και  θα προσβάλλεται  το μνημείο και η περιοχή (που αποτελεί πύλη εισόδου στο Ενετικό Λιμάνι αλλά και Ζώνη Α απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Χανίων) από την εικόνα του πολύχρωμου γιουσουρούμ πλαστικών, λευκών ειδών και είδη ένδυσης νεωτερισμών, ψιλικών, ειδών οικιακής φροντίδας, μέσων συσκευασίας (χάρτινες, πλαστικές σακούλες) που θα επικρατήσει. 

 Συνεπώς το έννομο συμφέρον μας είναι προφανές, αφού η βλάβη μας από την προσβαλλόμενη πράξη είναι βεβαία.»

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλες προσφυγές, ενώ είναι σε εκκρεμότητα και η απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος ως τόπος λειτουργίας λαϊκής αγοράς.

Δείτε αποσπάσματα απο την προσφυγή η οποία είναι ολόκληρη στην διάθεση του Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook