Αν ψάξουμε τον ορισμό της λέξης «καταφύγιο» στο λεξικό, θα δούμε ότι είναι ένα μέρος που παρέχει ασφάλεια, ένα μέρος που μπορεί να σε προστατέψει από οποιαδήποτε απειλή.

Ένα ορειβατικό καταφύγιο τώρα, έχει κάποια συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά: είναι κτιριακή εγκατάσταση με ογδόντα το πολύ κλίνες σε υψόμετρο άνω των 900μ. που έχει κύριο σκοπό την ημερήσια ή ολιγοήμερη εξυπηρέτηση ορειβατών, αναρριχητών, πεζοπόρων, φυσιολατρών, χιονοδρόμων και εξερευνητών της φύσης. 

Τα ορειβατικά καταφύγια της Κρήτης που παρουσιάζουμε προσφέρουν στοιχειώδεις ανέσεις μεν, είναι όμως φιλόξενες βάσεις για εξορμήσεις στα πανέμορφα Κρητικά βουνά.

Με την πρόοδο της ασύρματης επικοινωνίας σε κάποια από αυτά μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε μετά από μια πεζοπορία ποντάροντας σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια του NetBet καζίνο, με ασφάλεια στις συναλλαγές και ένα λειτουργικό και καλαίσθητο διαδικτυακό περιβάλλον

Καταφύγιο Καλλέργη 

Πάνω και δίπλα από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, σε υψόμετρο 1.680 μέτρων, στο οροπέδιο του Ομαλού βρίσκεται το καταφύγιο Καλλέργη. Το καταφύγιο κατασκευάστηκε το 1970 και μπορεί να φιλοξενήσει έως και πενήντα ορειβάτες το χειμώνα, και ακόμη περισσότερους το καλοκαίρι.

Η μοναδική του θέα στα Λευκά Όρη, αλλά και  στο Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος, το κάνει ιδανικό για απολαυστικές στιγμές πεζοπορίας. Η προσέγγισή του γίνεται με μιάμιση ώρα πεζοπορίας από το οροπέδιο του Ομαλού σε αγροτικό δρόμο πέντε χιλιομέτρων. Η θέρμανση του καταφύγιου γίνεται με τζάκι και ξυλόσομπες. Το καταφύγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις διαδρομές: Κατάβαση του Φαραγγιού, ανάβαση στις κορυφές Ψαρή, Μαύρη και Μελινταού και μετάβαση στο καταφύγιο Σβουριχτής. 

 πηγή φωτο: Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

Κατσιβέλι Σβουριχτής 

Σε απόσταση έξι ωρών πεζοπορίας από το καταφύγιο «Καλλέργη» και εφτά ωρών από το Ξυλόσκαλο, σε υψόμετρο 1.970 μέτρων, στους πρόποδες της Σβουριχτής, στο κέντρο των Λευκών Ορέων, βρίσκεται το καταφύγιο Κατσιβέλι. Πρόκειται για ένα μικρό και γραφικό ορειβατικό καταφύγιο. Ο ορειβάτης μπορεί να απολαύσει αναβάσεις στις ψηλές κορυφές Πάχνες, Σβουριχτή, Άγιο Πνεύμα και Γριάς Σωρός.

 πηγή φωτο: Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου

Καταφύγιο Βόλικας 

Το 1958 και σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, έγινε στη θέση Βόλικα, πάνω από το χωριό Κάμποι Κεραμειών, το ομώνυμο καταφύγιο. Η απόσταση του από το χωριό είναι τρεις ώρες ανηφορικού μονοπατιού. Οι γύρω κορφές, Σπαθί, Βενιζέλος και Άγιο Πνεύμα, προσφέρονται για καλοκαιρινές και χειμερινές αναβάσεις,. Το καταφύγιο του Βόλικα είναι το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο που χτίστηκε στην Κρήτη και έχει δυναμικότητα τριάντα ατόμων. 

 πηγή φωτο: cretanbeaches.com

Καταφύγιο Ταύρη

Πάνω από το χωριό Αμμουδάρι, του οροπεδίου Ασκύφου Σφακίων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων βρίσκεται το καταφύγιο της Ταύρης. Η προσπέλασή του γίνεται μέσω αγροτικού δρόμο εφτά περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Ασκύφου. Το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το καταφύγιο είναι δασωμένο και από τα ωραιότερα του νομού Χανίων. 

Πρίνος 

Το ορειβατικό καταφύγιο Πρίνος βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4, που περνάει έξω από τις Άνω Ασίτες, και μετά από δύο ώρες πεζοπορίας φτάνετε στο καταφύγιο. Υπάρχει και χωματόδρομος δύσκολος για ένα συμβατικό αυτοκίνητο, που ξεκινάει λίγο μετά τη μονή Γοργολαΐνη, ανεβαίνει επάνω στο βουνό και σταματάει σε ένα πλάτωμα. Από το σημείο αυτό το καταφύγιο απέχει είκοσι με τριάντα λεπτά με τα πόδια

 πηγή φωτο: Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου

Λιμνάκαρο

Στο οροπέδιο Λιμνάκαρο, στο όρος Δίκτυ και σε ύψος 1.350 μέτρων βρίσκεται το ομώνυμο καταφύγιο. Το καταφύγιο λειτουργεί από το 1994 και φιλοξενεί έως και δώδεκα άτομα. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από το χωριό Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται στο οροπέδιο, με πεζοπορία τρείς περίπου ώρες. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε τις διαδρομές μέσα από το ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και αναβάσεις στις κορυφές της Δίκτης, Σπαθί Αφέντης Χριστός και Λάζαρος. 

 πηγή φωτο: cretanbeaches.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook