Ανακοίνωση της παράταξης του πρώην Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, “Δήμος Ενεργών Πολιτών” για τη μεταβίβαση ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΑΔ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία «ακυρώνεται συνολικά η μεταβίβαση ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΑΔ», προηγούμενη δημοτική αρχή και ο ροηγούμενος Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας νιώθουν, αν μη τι άλλο, δικαιωμένοι.

Πέρυσι, ο Δήμος Χανίων μαζί με μόλις 5 άλλους δήμους σε όλη τη χώρα είχε  προσφύγει δικαστικά εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης.

Αν δεν το είχαμε κάνει, σήμερα το καθεστώς πολλών μνημείων πολιτισμού των Χανίων αλλά και κρίσιμων υποδομών θα ήταν στον αέρα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του “Δήμου Ενεργών Πολιτών”:

Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται συνολικά η μεταβίβαση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου προς την ΕΤΑΔ, αποτελεί δικαίωση της επιλογής μας ως δημοτικής αρχής, η οποία  είχε έντονα αμφισβητηθεί. Θυμίζουμε ότι τότε πρώτος ο Δήμος Χανίων μαζί με μόλις 5 άλλους δήμους σε όλη τη χώρα είχε τολμήσει να προσφύγει δικαστικά εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης και μάλιστα άμεσα ο τότε γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης είχε επισημάνει τα σφάλματα του Υπουργείου.

Αν δεν το είχαμε κάνει, σήμερα το καθεστώς πολλών μνημείων πολιτισμού των Χανίων αλλά και κρίσιμων υποδομών θα ήταν στον αέρα. Τα Νεώρια, η βίλα Κούνδουρου, η Δημοτική Πινακοθήκη, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η πλατεία Δικαστηρίων, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το θέατρο «Βλησίδης», η ανατολική Τάφρος, η Πύλη της Άμμου, το φρούριο Φιρκά, η δυτική Τάφρος, οι ιταλικοί Στρατώνες, το γυμνάσιο και ο παιδικός σταθμός Σούδας, θα είχαν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης. Ακόμη και η νησίδα της Σούδας, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και η οικία Βενιζέλου θα είχαν την ίδια τύχη.   Ήταν μια απόφαση – μνημείο προχειρότητας και αβελτηρίας, η οποία χωρίς κανέναν έλεγχο απέδιδε σε έναν δημόσιο οργανισμό real estate μνημεία και υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ευτυχώς, ο Δήμος Χανίων διέθετε τα αντανακλαστικά να το εντοπίσει έγκαιρα, αλλά και την αποφασιστικότητα να δράσει παρά την αμφισβήτηση που δεχθήκαμε από πολλές πλευρές. Η δικαίωση του Δήμου Χανίων προστατεύει πλέον μνημεία σε όλη τη χώρα και αποκαθιστά το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεματοφύλακα της στοιχειωδώς επαρκούς λειτουργίας του κράτους συνολικά.     

Για λόγους ιστορικής καταγραφής σάς παραθέτουμε το συνολικό πίνακα των ακινήτων για την προστασία των οποίων στραφήκαμε τότε στο ΣτΕ, όπου πήραμε την πολιτική ευθύνη και με τη στήριξη της Νομικής Υπηρεσίας, προσφύγαμε και  δικαιωθήκαμε.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook