Οι δημοτικές παρατάξεις του Ηρακλείου, παίρνουν θέση αναφορικά με την μετατροπή της "Αγίας Σοφίας" σε τζαμί.

Ψηφίστηκε σήμερα, η πρόταση που κατέθεσε η δημοτική Παράταξη «Συν+πραξη Δημοτών Ηρακλείου» με επικεφαλής τον  Πέτρο Ινιωτάκη ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επισημη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου

Μεταξύ άλλων στο κείμενο σχεδίου ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:

"Δεδομένων των διπλωματικών κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά και των διεθνών αντιδράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το ακόλουθο ψήφισμα, στοχεύοντας αφενός και κυρίως στο να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίρρηση μας ως πολιτικό όργανο". 

Αναλυτικά το κείμενο σχεδίου ψηφίσματος

"Προς :Πρόεδρο Δ.Σ κ. Πασπάτη Γρηγόρη
Κοιν: Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό & Μέλη ΔΣ Δήμου Ηρακλείου

Η Αγιά Σοφιά, αποτελεί εκτός από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, και μια αιώνια, μοναδικής αξίας παρακαταθήκη της ανθρωπότητας και ένα εμβληματικό σύμβολο του πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.  

Η Αγιά Σοφιά είναι απόρθητη, ακατάλυτη και η πνευματική της ακτινοβολία υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη για να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε, σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και  τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η παγκόσμια κοινότητα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει την προάσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στηλιτεύει και καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους και να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα ως ένα ζήτημα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας».