Στα Χανιά θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στις 9.30 το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και θα έχει συνάντηση με Διοικητή, Γιατρούς και Εργαζομένους.

Στις 11.00 θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με Εργατικό Κέντρο Χανίων & Σωματεία Εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό.

Στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη τύπου στο «Καφέ Κήπος» όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί στο χρηματοδοτικό πακέτο των 70 δισ. που έλαβε η χώρα από την Ε.Ε. αλλά και στις ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως έχει τονίσει ήδη ο κ.Βαρουφάκης μιλώντας σε ΜΜΕ της Κρήτης τα 70 δισ. που διαφημίζει ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχουν. Πρόκειται για 19 δισ. χρηματοδότησης, 12,5 δισ. δάνεια και τα υπόλοιπα αφορούν το νέο ΕΣΠΑ.

Από τα 19 δισ. της χρηματοδότησης ένα μεγάλο μέρος τους θα πάει στις εγγυήσεις και στις ίδιες τις πληρωμές στην Κομισιόν για να δανειστεί τα περιβόητα 750 από τις χρηματαγορές. Άρα μιλάμε καθαρά για γύρω στα 10 δις σε βάθος 3-4 ετών.

Τα δάνεια (12,5 δις) δεν βοηθούν τον πτωχευμένο και θα τα δανειστούμε και με χειρότερους όρους από ό,τι στις αγορές. Τέλος το ΕΣΠΑ καλό είναι, αν και κουτσουρεμένο κι αυτό συγκριτικά με το προηγούμενο, όμως όπως και στη προηγούμενη μνημονιακή δεκαετία, το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Τέλος κανείς δεν μιλάει για την ουσία που είναι η δημοσιονομική πολιτική, το φετινό δυσθεώρητο έλλειμα του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη από του χρόνου πλεονάσματος όπως δεσμεύτηκε ήδη ο κ. Σταϊκούρας.

Αυτό είναι που καθιστά το 5ο μνημόνιο αναπόφευκτο από μια Κυβέρνηση που σε αντίθεση με τον κ. Ρούτε δεν τολμάει να βάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής και στο Eurogroup για πολύ πιο σημαντικά και καίρια ζητήματα, συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης κατά την παραμονή του στα Χανιά θα πραγματοποιήσει στις 19.00 συζήτηση με πολίτες και δανειολήπτες για το ζήτημα των πλειστηριασμών και την πρόταση του Μέρα25 για την προστασία της Κατοικίας στο “καφέ Κήπος” και στη συνέχεια συζήτηση με μέλη και φίλους του ΜέΡΑ25 επίσης στο “καφέ Κήπος”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook