Αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον τομέα, φοβούμενος ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη

Τελευταία ενημέρωση 22:47

Ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου που όμως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει αν επιβαίνουν άνθρωποι σ’ αυτό σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο λιμάνι, ένας αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον τομέα, φοβούμενος ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη στο πλοίο λόγο των καυσίμων που μεταφέρει.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των θυμάτων.

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, 3.000 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 3.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

 Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Βηρυτό «με όποιον τρόπο χρειαστεί»

Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.

Έτοιμο να συνδράμει τον Λίβανο είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου είχε πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Τη βαθιά οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, εξέφρασε προ ολίγου με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, επίσης, ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είχε πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εκρήξεις στο Λίβανο: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη στο Λίβανο»

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο τουίτερ: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

Όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές, από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η ελληνική πρεσβεία στο Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Διαβεβαιώνουν ακόμα ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του.

Επισημαίνουν επίσης πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες που συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα τις Βηρυτού, τονίζει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected].

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook