Εικόνες που δείχνουν την καθημερινότητα της κατάληψης

Ξημερώματα 5ης Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα ορόσημο για τη Ρόζα Νέρα.

Ημέρα που το κτίριο της πρωην 5ης Μεραρχίας το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο και το οποίο τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 16 χρόνια, εκκενώθηκε. 

Έκτοτε έχουν γίνει πορείες, διαμαρτυρίες αλλά και κατάληψη του δημαρχείου Χανίων, από αλληλέγγυους της Ρόζα Νέρα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να εκκενωθεί το κτίριο, καθώς η Ρόζα Νέρα παρήγαγε σημαντικό έργο, βοηθώντας συμπολίτες μας, διοργανώνοντας δράσεις, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Λίγες ημέρες μετά την εκκένωση του κτιρίου, μέλη της Ρόζα Νέρα, δημοσίευσαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο στο οποίο παρουσιάζουν τη δική τους οπτική από την κατάληψη του κτιρίου. Το βίντεο σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τραβήχτηκε λίγους μήνες πριν τη διάλυση της κατάληψης και όπως αναφέρεται προβάλλει την πραγματική καθημερινότητα των πολιτών των Χανίων που συμμετείχαν στην κατάληψη ή απλώς είχαν ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. 

Στο βίντεο γίνεται περιήγηση μεταξύ άλλων στη βιβλιοθήκη, στον παιδότοπο, στην κουζίνα, στο χαριστικό παζάρι, στο εργαστήριο καθώς και στο καφενείο. 

Δείτε το βίντεο:


Αναλυτικά το κείμενο των μελών της Ρόζα Νέρα που μας εστάλη και συνοδεύει το βίντεο

"Και κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων της κατάληψης Ρόζα Νέρα, παρότι η πρόσβαση ήταν ελεύθερη και οι συνελεύσεις καθώς και όλες οι εκδηλώσεις ήταν ανοικτές σε όλους, πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες αλλά δυστυχώς και κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι, διέδιδαν ψευδείς φήμες για τον τρόπο λειτουργίας, τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην κατάληψη καθώς και την κατάσταση του κτηρίου του ίδιου.

Με αφορμή λοιπόν πρόσφατο δημοσίευμα που έδειχνε την κατάσταση του κτηρίου μετά από την βίαιη εκκένωσή του από τις αστυνομικές δυνάμεις, σας αποστέλλουμε ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί λίγους μήνες πριν και δείχνει την πραγματική καθημερινότητα των πολιτών των Χανίων που συμμετείχαν στην κατάληψη ή απλώς απολάμβαναν την ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο και τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έβρισκαν στέγη εκεί.

Το βίντεο κάνει μια σύντομη περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους και τις υποδομές της κατάληψης.

Ισόγειο: καφενείο, παιδικό στέκι, βιβλιοθήκη, χαριστικό παζάρι, κουζίνα, ζυμωτήριο, εργαστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, πρώτος όροφος: υπνοδωμάτιο (ενδεικτικά), θέατρο,  καθιστικό, μπαλκόνι και ο προαύλιος χώρος με τον λαχανόκηπο και την παιδική χαρά".