Με αφορμή τις συλλήψεις και τις προσαγωγές που έγιναν προχτές στα Χανιά.

Την απαράδεκτη όπως τονίζουν στάση της αστυνομίας προχτές στα Χανιά καταγγέλουν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς όπως τονίζουν, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι φοιτητή με συνέπεια να συλλάβουν τον ιδιοκτήτη και να προσαγάγουν άλλους τρεις που κινούνταν πεζοί έξω από αυτό.

Οι φοιτητές αναφέρονται σε αδικαιολόγητη σύλληψη και προσαγωγές φοιτητών, τονίζοντας ότι “το πόσο αυθαίρετη και στημένη ήταν η όλη επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει τους φοιτητές με την έρευνα αυτή, όπως αποδείχθηκε περίτρανα”.

Να σημειωθεί ότι χτες οι φοιτητές εξέδωσαν ανακοίνωση και συγκεκριμένα οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΗΜΜΥ, ΜΗΧΟΠ, ΜΗΠΕΡ, Αρχιτεκτονικής, ΜΠΔ, Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος).

Σήμερα, ο φοιτητής που συνελήφθη με δύο ακόμα φοιτητές που προσήχθησαν, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους παραχώρησαν δηλώσεις έξω από τα δικαστηρία, στα τοπικά ΜΜΕ, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για το “απαράδεκτο” αυτό,  όπως το χαρακτηρίζουν, γεγονός.

Πρώτος έκανε δηλώσεις ο φοιτητής ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης Γ.Σ στου οποίου το σπίτι αναφέρεται ότι μπήκαν οι αστυνομικοί, συλλαμβάνοντάς τον και ο οποίος τόνισε ότι: “Συνελήφθη το Σάββατο. Αστυνομία με πολιτικά ρούχα εισέβαλε στο σπίτι μου χωρίς κανένα ένταλμα. Μου είπαν ότι υπήρχαν κατηγορίες για δημόσια φθορά. Μου έψαν το σπίτι, δεν βρήκαν τίποτα, με πήγαν στο τμήμα χωρίς κάποιο λόγο. Δεν μας άφησαν να μιλήσουμε μεδικηγόρο, ούτε με δικό μας άνθρωπο και μας είχαν πολλές ώρες στο τμήμα. Για να κερδίσουν χρόνο σχημάτισαν δικογραφία για οπλοκατοχή για ένα παλιό φυσίγγι του παππού μου. Είναι απάραδεκτα πράγματα. Αποτελεί στοχοποίηση φοιτητών που αγωνίστηκαν και βγήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών  κατά του νέου νομοσχεδίου. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές. Λες και είμαστε εγκληματίες. Ελπίζουμε η Πρυτανεία και το Πολυτεχνείο να πάρει θέση σε αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα”.

Ο φοιτητής της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ.Ζ. ο οποίος προσήχθη προχτές, τόνισε: “Ήταν αναίτιο αυτό. Εμείς περνούσαμε κοντά από την κατοικία του συλληφθέντα. Οι αστυνομικοί δεν μας έδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και στην ουσία μας απήγαγαν και μας πήγαν στον Αστ. Μέγαρο. Για πολλές ώρες δεν μας άφηναν να καλέσουμε δικηγόρο και μετά από ώρα μας άφησαν ελεύθερους. Μας έκαναν ειρωνικά σχόλια για την εμφάνισή μας και μας απειλούσαν ότι θα μας πάνε μέσα”.

Η φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μ.Π. που επίσης προσήχθη επεσήμανε: “Περνάγαμε τυχαία από το σπίτι του συλληφθέντα. Η ασφάλεια των Χανίων μας ζήτησε ταυτότητες και αντίθετα εκείνοι δεν μας έδειξαν τς δικές τους. Αυτά τα γεγονότα μας θυμίζουν άλλες εποχές. Εποχές χούντας. Ελπίζουμε να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Τη στιγμή που φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο. Βλέπουμε ότι θέλουν να μας βάλουν ένα φρένο. Ζητάμε από την Πρυτανεία να πάρουν θέση. Φοβόμαστε πλέον μήπως μπουν και στα πραγματικά μας σπίτια”.

Ο Δ.Ρ. Φοιτητής του Πολτεχνείου Κρήτης τμήμα ΜΠΔ που επίσης προσήχθη, με γραπτή δήλωσή του τόνισε: 

“Πριν 2 μέρες (Σάββατο 27/2) τόσο εγώ όσο και άλλοι συμφοιτητές μου προσαχθήσαν στο αστυνομικό τμήμα των Χανίων. Μάλιστα ένας φοιτητής συλλήφθηκε αδικώς. Το δικό μου συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό.. Αστυνομικοί με πολιτικά με ακολούθησαν από το κέντρο των Χανίων μέχρι σχεδόν στο σπίτι μου. Ένα αμάξι σταμάτησε μπροστά μου και από το πουθενά πέντε αστυνομικοί μου κράτησαν τα χέρια μου εκλεισαν το τηλέφωνο με τρόπο βίαιο, λες και επροκειτο για απαγωγή. Στην αρχή, μέχρι να καταλάβω ότι ήταν αστυνομικοί, τρομοκρατήθηκα.. Μετά μου ζήτησαν ταυτότητα, την οποία, από αμέλεια μου δεν είχα μαζί μου. Μου είπαν να μπω στο αμάξι , να πάμε μέχρι το σπίτι μ ου να την πάρω και τελικα κατέληξα στο τμήμα. Είχαν κάθε δικαίωμα να με προσαρτήσουν στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είνα κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέμματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει εγκλημα. Επειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανουσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαινω σε πορείες,  μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ. Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και την βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο. Είχα καθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και εκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα”.

Ο δικηγόρος των φοιτητών Δημήτρης Φουράκης ανέφερε με τη σειρά του: “Όταν η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του φοιτητή έκανε έρευνα, αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, προκηρύξεις, ρούχα κτλ. Αυτό αποτελεί επαχθή ανακριτική πράξη εις βάρος τους. Όταν δήλωσα την ιδιότητα μου στο αστυνομικό μέγαρο δεν μου επετράπη η είσοδος και ενώ είχαν δικαίωμα για επικοινωνία με δικηγόρο. Φτάσαμε πλέον στο επόμενο επίπεδο να έχουμε την αστυνομία και στα σπίτια των φοιτητών, παρόλο που δεν έχει ψηφιστεί νόμος. Δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση που να επιτρέπει την ένδειξη ότι υπήρχε παράνομη πράξη στο συγκεκριμένο σπίτι, με βάση την επίκληση των αστυνομικών αρχών ότι η έρευνα γίνεται για φθορές αόριστα”.

Η  μητέρα του συλληφθέντα φοιτητή, επίσης με γραπτή δήλωσή της τόνισε: “Με θλίβει το γεγονός ότι το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση των φοιτητών να πολιτικοποιούνται και να διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία συνολικότερα, καταλήγει σε στοχοποίησή τους και σε αναίτιες και οπισθοδρομικές συμπεριφορές στο πρόσωπο τους από το κράτος! Η πρόσφατη στοχοποίηση του γιου μου για το αναφαίρετο δικαίωμά του να κινητοποιείται και να αγωνίζεται, η οποία οδήγησε στην προσχηματική του σύλληψη, μου προκαλεί όχι μόνο ψυχικό άχθος για την τρομοκράτησή του και την αγωνία του προς αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και θλίψη. Η είσοδος στο πατρικό μου σπίτι, στον προσωπικό χώρο του γιού μου, χωρίς καμία καταγγελία με το πρόσχημα έρευνας για δημόσιες φθορές κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να κατασκευάσουν μια ανυπόστατη κατηγορία για οπλοκατοχή με αφορμή ένα παλιό φυσίγγι του πατέρα μου που είχε κρατήσει ο γιός μου ως ενθύμιο. Το να αντιμετωπίζονται από το κράτος τα παιδιά μας ως εγκληματίες  με ανησυχεί και με εξοργίζει και την κατάσταση αυτήν την επιβαρύνει περισσότερο, η νομοθετημένη πλέον παρουσία ενός κράτους καταστολής με αυτή τη μορφή, σε μόνιμη βάση, στο χώρο που έχουμε στείλει τα παιδιά μας να σπουδάσουν.”

Να σημειωθεί τέλος ότι στους φοιτητές δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία και αφέθησαν ελεύθεροι μετά από μερικές ώρες από τη σύλληψη και προσαγωγή τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook