Η φρεγάτα «Ψαρά» μαζί με το αεροπλανοφόρο  στην Μεσόγειο 

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS DWIGHT D. EISENHOWER (CVN 69) μαζί με την αρμάδα του 6ου Στόλου βρίσκονται στην Μεσόγειο και η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454), κλάσης ΜΕΚΟ, συμμετέχει στην ομάδα συνοδείας.

Η φωτογραφία είναι από την κοινή συνεκπαίδευση το πρωί της Πέμπτης και την δίνει στην δημοσιότητα η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς και η Διεύθυνση Ενημέρωσης του 6ου Στόλου, που με ανάρτησή της στο twitter γράφει χαρακτηριστικά: Ελλάδα – ΗΠΑ, φίλοι για πάντα!

Επιπλέον, 2 υποβρύχια κλάσης Παπανικολής type 214 συμμετέχουν στην ομάδα συνοδείας, ενώ ελληνικά μαχητικά θα εκτελέσουν από κοινού ασκήσεις με μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο επόμενο χρονικό διάστημα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS DWIGHT D. EISENHOWER αναμένεται να καταπλεύσει στην ναυτική βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου στον κόλπο της Σούδας για ανεφοδιασμό.

Το αεροπλανοφόρο, είναι επικεφαλής της ναυτικής αρμάδας  Carrier Strike Group 10. 

Έχει μήκος 332 μέτρα, πλάτος 77 μέτρα και ύψος 74 μέτρα. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 30 κόμβων και μεταφέρει περίπου 6.000 άτομα, 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, οι ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί και συντονιστεί από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

«Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται σε ένα υψηλό όλων των εποχών και αυξάνεται κάθε μέρα πιο ισχυρή», δήλωσε ο Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που βλέπω το IKE Strike Group στη Μεσόγειο – μια στρατηγικά δυναμική περιοχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη δέσμευσή τους. Η συνεταιριστική ανάπτυξη μεταξύ των δυνάμεών μας είναι μια άλλη εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της εταιρικής σχέσης τους, συμβάλλοντας στην προώθηση των κοινών μας περιφερειακών στόχων άμυνας και ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αναδείξουν και να αποδείξουν τη ζωτική μας σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα, η οποία κωδικοποιείται στην ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ».

«Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός Σύμμαχος του ΝΑΤΟ, δείχνοντας δέσμευση για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρεται στο δελτίο τύπου του 6ου Στόλου, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα, φιλοξενεί τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, επιτρέποντας στις δυνάμεις των ΗΠΑ, των Συμμάχων και των εθνικών εταίρων να λειτουργούν και να διέρχονται εντός και πέρα από τις κρίσιμες θαλάσσιες λωρίδες της Μεσογείου».

«Το IKE Strike Group έχει την τιμή να συνεργάζεται με τους Έλληνες Συμμάχους μας και να βασίζεται σε ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και αμοιβαίας δέσμευσης που εκτείνεται σε 70 χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Scott Robertson, Διοικητής, Carrier Strike Group TWO. «Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί με τους συμμάχους μας και με τέτοιες επιχειρήσεις. Η ενοποίηση των θαλάσσιων δυνάμεών μας βοηθά στη διασφάλιση ελεύθερων και ανοιχτών συνθηκών στη θάλασσα”.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζει να αναπτύσσει στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα» καταλήγει το δελτίο τύπου του Πολεμικού Ναυτικού Ευρώπης Αφρικής/6ου Στόλου.

(Με πληροφορίες απο enikos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook