Ειδικότερα, στα Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε η λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων και στο Ηράκλειο Μονάδα για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα και Κινητή Μονάδα.

Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο πλαίσιο της διεύρυνσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών απεξάρτησης στο νησί μας, ξεκίνησε τη λειτουργία νέων δομών σε Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2014 – 2020 - Άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας στην Κρήτη» και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, στα Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε η λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων και στο Ηράκλειο Μονάδα για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα και Κινητή Μονάδα.

Τα Πολυδύναμα Κέντρα, στελεχωμένα από διεπιστημονικές ομάδες, προσφέρουν σε εξωτερική βάση υπηρεσίες συμβουλευτικής-ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης  σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο παραπέμπουν σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες,  μονάδες ψυχικής υγείας κ.τ.λ. Τα Πολυδύναμα Κέντρα υποστηρίζουν επίσης συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος των εξαρτημένων. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο.

Η Κινητή Μονάδα, θα δραστηριοποιηθεί σε περιοχές εντός και εκτός αστικού ιστού διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες απεξάρτησης (νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων) και στην παραπομπή σε εξειδικευμένες θεραπευτικές δομές. Θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για θέματα εξαρτήσεων με δράσεις, εκδηλώσεις και διανομή ενημερωτικού υλικού. Με δουλειά στο δρόμο «street work» θα παρεμβαίνει σε χώρους συγκέντρωσης χρηστών για κινητοποίηση και μείωση βλάβης. Παράλληλα θα επιδιώκεται η δημιουργία δικτύου διασύνδεσης και συνεργασίας με άλλους φορείς για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης.  

Η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα απευθύνεται σε μια από τις πιο επιβαρυμένες σωματικά και ψυχικά ομάδες του πληθυσμού: ανθρώπους με ψυχική διαταραχή που παράλληλα έχουν προβλήματα χρήσης, κατάχρησης ή  εξάρτησης από ουσίες ή άλλου είδους εξαρτητικές συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο). Η Μονάδα θα υποστηρίζει επίσης τα μέλη της στενής ή ευρύτερης οικογένειάς τους. Η θεραπευτική της παρέμβαση είναι ολιστική και περιλαμβάνει υπηρεσίες τόσο ψυχιατρικής φροντίδας όσο και απεξάρτησης, από την ίδια διεπιστημονική ομάδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Νικολάου
Καπετάν Ταβλά & Μεταμορφώσεως
721 00 Άγιος Νικόλαος, Κρήτης
τηλ. 28410 22981, φαξ 28410 22982
e-mail: [email protected] kethea-ariadni.gr

Πολυδύναμο Κέντρο Χανίων
Κ. Σφακιανάκη 13 (1ος Όροφος), 73135 Χανιά
τηλ. 28210 87040, 28210 02120, φαξ 28210 87741
[email protected]

Κινητή Μονάδα Ηρακλείου
Σμπώκου 6, 713 06  Ηράκλειο Κρήτης (2ος όροφος)
τηλ. 2810 261026, 261126 – φαξ 2810 260566
e-mail: [email protected]

Μονάδα για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα
Σμπώκου 6, 713 06  Ηράκλειο Κρήτης (1ος όροφος)
τηλ. 2810322708

e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook