Σκληρή κριτική απο την παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Την πολιτική της Περιφερειακής αρχής με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, κατήγγειλαν στην διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, την Δευτέρα 22 Μαρτίου, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση "Τη στάση της περιφερειακής αρχής να απαξιώνει τα λαϊκά προβλήματα και να μη φέρνει για συζήτηση θέματα όπως τα αιτήματα των πληγέντων της περιοχής Γουρνών – Γουβών, το υπόμνημα 20 σωματείων και μαζικών φορέων του Ν. Ηρακλείου για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΕΑΣ Σητείας, που αφορούν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, κατήγγειλε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου στις 22 Μάρτη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Συντυχάκης Μ.. 

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, με πλήρη περιφρόνηση  για τις διεκδικήσεις και την πάλη του λαϊκού κινήματος, απάντησε -λίγο ως πολύ- ότι αυτά δεν έχουν θέση στην «ατζέντα» του περιφερειακού συμβουλίου. Η εξήγηση, βέβαια, βρίσκεται στο γεγονός ότι, όποιος συνδικαλιστικός φορέας παλεύει και αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική, κυβέρνησης –περιφέρειας δεν είναι ευπρόσδεκτος από την περιφερειακή αρχή, σε αντίθεση με μεγαλοξενοδόχους, μονοπώλια στην ενέργεια κτλ,  που είναι συχνοί συνομιλητές της.

Στη συνέχεια, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρινάκης Αλ. ανέδειξε στη συζήτηση της σχετικής επερώτησης τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της τοπικής - περιφερειακής διοίκησης για την εγκατάλειψη,  για ολόκληρα 30 χρόνια μετά από τη θεμελίωσή του, του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στον Γαλατά Χανίων, πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν οι φονικές μάχες τον Μάη του 1941, με συμμετοχή για πρώτη φορά στην Ευρώπη του λαϊκού παράγοντα.  Στη συζήτηση αποκαλύφτηκε ότι το μνημειακό συγκρότημα έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (!), παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνήσεων για ολοκλήρωσή του. Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να διεκδικήσει το  περιφερειακό συμβούλιο να ολοκληρωθεί το μνημείο, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου. 

Για το θέμα του  Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Κρήτης οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανουσάκης Ν. και Μαρινάκης Αλ. τεκμηρίωσαν ότι πρόκειται για ένα ακόμη παραπάνω βήμα στήριξης των σχεδιασμών του κεφαλαίου, και ευθυγράμμισης της περιφέρειας με την κυβερνητική πολιτική. Με το ΠΠΑ, που η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να παρουσιάσει ως ταξικά ουδέτερο σχέδιο, υλοποιούνται ένα σύνολο  προγραμμάτων  και πόρων με οδηγό  τις προτεραιότητες  των επιχειρηματικών ομίλων.

Σειρά από αυτές τις δράσεις ενδύονται τον μανδύα της προστασίας του Περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, που είναι πεδία διοχέτευσης συσσωρευμένων κεφαλαίων, για το επόμενο διάστημα, ή αυτά της ψηφιοποίησης, των νέων τεχνολογιών, που ντύνονται με τον στόχο  της εξυπηρέτησης τάχα του πολίτη, της διαφάνειας κλπ, ενώ  αυτό στο οποίο κύρια στοχεύουν είναι  να  κάνουν πιο αποτελεσματικό το αστικό κράτος και τους τοπικούς θεσμούς  του. Δεν έχουν ως προτεραιότητα  τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες  για βασικές  υποδομές που η κατάσταση και η ανυπαρξία τους ταλανίζει  την Κρήτη και έρχονται διαρκώς και με φονικό τρόπο  στην επιφάνεια πχ πλημμύρες, ανάγκη προστασίας της Υγείας κλπ . 

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων και των οφειλόμενων για την τοπική - περιφερειακή διοίκηση, για την κάλυψη των σύγχρονων διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών."


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook