Το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στον  Πλατανιά.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΣ:

Κύριε Πρόεδρε

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την πανδημία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν προκύψει σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο Πλατανιά και τους κατοίκους του. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών με σωρεία λαθών και δικαιολογημένες αντιδράσεις, η παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους Δήμους, ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει για Δήμους και Περιφέρειες και η πρόταση για την ίδρυση Πειραματικού Νηπιαγωγείου στον Ταυρωνίτη είναι τα σημαντικότερα από αυτά, μαζί, φυσικά, με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και το επιτακτικό ζήτημα της λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης των πληττόμενων από το νέο κορωνοϊό, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Από το μέτωπο της πανδημίας, τα τελευταία δεδομένα είναι αρνητικά και ανησυχητικά. Μόλις την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, σχολιάζοντας την πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της ΔΕΥΑΒΑ, δήλωσε δημόσια ότι "τα πράγματα δεν είναι καλά", συνιστώντας "ιδιαίτερη προσοχή" σε όλους τους δημότες, την ίδια ώρα που οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πλήττονται βαρύτατα και να αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους.

Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες, η πολυαναμενόμενη ανάρτησή τους για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, προκαλώντας δικαιολογημένη αναστάτωση και έντονη ανησυχία για τις περιουσίες τους. Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι δικαιολογημένες, όπως και οι κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει και συνεχίζουν να σχεδιάζουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς αποτελεί πρόκληση ότι, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής ανέχειας εξαιτίας και των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, για τα λάθη στους δασικούς χάρτες καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πολίτες, προκειμένου να πληρώσουν τις αμοιβές μηχανικών και δικηγόρων για την εξέταση κάθε περίπτωσης και τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων. Υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος ότι πολλοί μικροϊδιοκτήτες γης δεν θα μπορέσουν να βρουν τα χρήματα, με κίνδυνο την ίδια την περιουσία τους. Για τον λόγο αυτό, το κράτος οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των Υπηρεσιών του ν’ αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ (στον Δήμο Πλατανιά ο αριθμός τους ανέρχεται σε 46), η δίμηνη παράταση που δόθηκε είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δήμων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται συσπείρωση όλων των δυνάμεων και άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση.

Κρίσιμο θέμα είναι και ο νέος εκλογικός νόμος σε Δήμους – Περιφέρειες. Για ακόμα μία φορά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε μία κυβέρνηση, που φέρνει ένα νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση, το οποίο, με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα», εγκαθιστά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κινείται σε κατεύθυνση μακριά από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προτάσσει ψευδεπίγραφα την ανάγκη της «κυβερνησιμότητας» προχωρώντας σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, συνεχίζει να παραχωρεί αρμοδιότητες χωρίς πόρους στους Δήμους, διατηρεί τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που κωλυσιεργεί έργα και δράσεις και αδιαφορεί για το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ειδικά σε κρίσιμες υπηρεσίες, που καταγράφεται με μεγαλύτερη ένταση την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, ενισχύεται η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία σειράς υπηρεσιών.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα της προτεινόμενης ίδρυσης και λειτουργίας Πειραματικού Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Ταυρωνίτη, με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη.

Για όλα τα παραπάνω θέματα κρίνουμε ότι απαιτείται η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, συζήτηση και κατάθεση απόψεων από τις παρατάξεις, καθώς και λήψη αποφάσεων.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook