Καλά νέα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Τελευταία ενημέρωση 16.01

Με μοναδικό αντικείμενο το θέμα των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των Δασικών χαρτών βρίσκεται στα Χανιά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας από το πρωί της Παρασκευής, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις παρουσία των Βουλευτών, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και αγροτικών συλλόγων του νομού Χανίων.

Πάντως, η καλή είδηση βγήκε καθώς όπως τονίστηκε στις συσκέψεις και με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους του Νομού Χανίων αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων, θα υπάρξει πάγωμα των διαδικασιών που αφορούν τους δασικούς χάρτες, για το επόμενο 6μηνο, ίσως και 9μηνο, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των ασπαλάθωνπου αναμένεται να βγουν από την λίστα των δασικών φυτών.

Επίσης ένα σημαντικό αίτημα των αγροτών φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό, αφού στα δασικά σημεία της Κρήτης το δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ιδιοκτήτης. Τα πρόδηλα σφάλματα θα διορθωθούν χωρίς την εμπλοκή του ιδιοκτήτη. 

Όπως ανέφερε μετά το τέλος των επαφών του ο κ. Σκρέκας, «ενημερώσαμε τους φορείς ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένων οδηγιών που έχει δώσει, θα προχωρήσει σε μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο και εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην επιβαρυνθούν με κανένα κόστος οι πολίτες.

Παράλληλα όπως τόνισε, «προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ό,τι αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που προσδιορίζονται από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους.

Επίσης, πρωτοβουλίες που αφορούν την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες της Κρήτης να χάσουν ούτε σπιθαμή γης».

Ο κ. Σκρέκας παράλληλα είπε ότι δεν κινδυνεύουν για κανέναν οι αγροτικές ενισχύσεις εξηγώντας ότι, «οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο σήμερα δίνονται οι ενισχύσεις, μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Επιπλέον τόνισε ότι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις - αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών καθώς όπως τόνισε έχει δοθεί εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει θέμα με τις εκτάσεις τους μπορούν να προχωρήσουν στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στην συνέχεια αν υπάρξει θέμα αντίρρησης , το τέλος έχει μειωθεί κατά 50%.

Ο κ. Σκρέκας τέλος είπε ότι οι δασικοί χάρτες παραμένουν αναρτημένοι ως έχουν καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλο ποσοστό που είναι καθαρό και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διορθώσεις θα γίνουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Νωρίτερα, με οικοδεσπότη τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με βουλευτές των Χανίων, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δικηγορικού Συλλόγου, συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτικών συλλόγων, καθώς και με μέλη του Γεωτεχνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης, Μανούσος Βολουδάκης και Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων, Σφακίων, Πλατανιά, Γαύδου και Κισάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Γκουντούφας.

Στη σύσκεψη με τους βουλευτές, με μια μικρή καθυστέρηση συμμετείχε και ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. "Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει το θέμα των δασικών χαρτών για περίπου 6-9 μήνες για να διορθωθούν τα λάθη και να εφαρμοστούν πρόνοιες από τον  Νόμο Φάμελου και θα προστεθούν ρυθμίσεις σχετικά με τους ασπαλάθους και τια χορτολιβαδικές εκτάσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τροπολογία για το ιδιοκτησιακό που θα αναγνωρίζει τίτλους ιδιοκτησίας και χρήση γης. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων φαίνεται να το λύει και μένει να δούμε την πραγματική αποτύπωση", τόνισε ο Παύλος Πολάκης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων.

Από νωρίς πάντως, αγροτικοί σύλλογοι βρίέθηκαν συγκεντρωμένοι έξω από την αντιπεριφέρεια, καθώς αργότερα εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τον κ. Σκρέκα, αναμένοντας ανακοινώσεις που θα τους ικανοποιήσουν

Στην διάρκεια των συσκέψεων αναμένεται να τεθούν επι τάπητος οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης στο Υπ. Περιβάλλοντος, υπο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα κατατεθούν και οι προτάσεις των φορέων.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook