Σε μια νέα ανακοίνωση προχώρησε η μονή Γουβερνέτου η οποία συν τοις άλλοις καταγγέλλει εσφαλμένα τα μέσα ενημέρωσης πλην ενός ότι δεν πρόβαλαν τη δική της θέση

Απορία και προβληματισμό προκαλεί μια νέα ανακοίνωση από τη μονή Γουβερνέτου για το γνωστό θέμα του αποκλεισμού του δρόμου που οδηγεί στη μονή και το φαράγγι του Καθολικού.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι επί τους ουσίας καταγγέλλει ότι τα μέσα ενημέρωσης πλην ενός δεν έχουν προβάλλει τη δική της θέση αφήνοντας μάλιστα στο τέλος υπόνοιες για ποιους λόγους γίνεται αυτό και κουνώντας το δάχτυλο στα μέσα ενημέρωσης για έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας!

Μάλλον η Μονή Γουβερνέτου πέρα από δρόμους κλείνει και τα μάτια της!

Η διατύπωση αυτή μόνο άστοχη (επιεικώς) μπορεί να είναι για τη Μονή, γιατί ως γνωστόν τα γραπτά μένουν! Την επόμενη ημέρα της (εκ νέου από εμάς) ανάδειξης του θέματος στις 8 Απριλίου, η Μονή έστειλε μακροσκελέστατη ανακοίνωση – απάντηση η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη και μάλιστα προβλήθηκε στα κεντρικά θέματα δίνοντας δηλαδή τουλάχιστον όσον αφορά το Flashnews.gr την ίδια προβολή που είχε δοθεί στο θέμα του αποκλεισμού του δρόμου.

Για του λόγου το ασφαλές ιδού και το δημοσίευμαΠαρόλα αυτά, για κάποιον λόγο (στοχευμένο άραγε;) η Μονή Γουβερνέτου βλέπει… φαντάσματα και το αποτυπώνει στη νέα της ανακοίνωση η οποία είναι η ακόλουθη.

Η ανακοίνωση της Μονής

“Όπως ήδη ανακοινώθηκε, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Μονής και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με αντικείμενο τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας. Η σύσκεψη, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε μετά από σχετικό αίτημά μας, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ανακοίνωσή μας προς τον τύπο. Κατά την εκτενή συζήτηση δόθηκε στη Μονή μας η ευκαιρία να καταθέσει τις επί του θέματος απόψεις της και αποφασίστηκε η περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση -από πλευράς Αντιπεριφέρειας- όλων των νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν.

Σχετικά, δε, με τα όσα λοιπά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, αλλά και τις μεμονωμένες ή θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:  

1. Η Ιερά Μονή μας τιμά τον κάθε άνθρωπο και σέβεται απόλυτα το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Απέναντι, ωστόσο, στην κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, όπως και σε όσους τα διαπράττουν ή και τα υποκινούν, η Μονή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

2. Η ενασχόληση, η εξέταση, η αντιμετώπιση και οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν σε μία Μονή προϋποθέτουν εκτός από τη δέουσα σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνεπώς, η Μονή μας δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κανέναν δημόσιο διάλογο ή να εισέλθει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, πολύ, δε, περισσότερο γύρω από θέματα πλήρως ξεκαθαρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα, όπως π.χ. περί του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνόλου της περιοχής της ή περί των εμπράγματων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ευθυνών της επ’ αυτής.

Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού καλό θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν. Προπάντων, όσοι από αυτούς κατέχουν θεσμικά αξιώματα, είναι φρόνιμο να μην αποφαίνονται για θέματα που δε γνωρίζουν επισταμένα δίχως την απαιτούμενη υπευθυνότητα, ώστε να μη ζημιώνουν, με τον τρόπο αυτόν, το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.   

3. Συστήνουμε την προσεκτική μελέτη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα επιβληθέντα και ισχύοντα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εξορμήσεις (πικνικ κλπ.), αλλά και στην απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σπήλαια.

4. Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να γνωρίζουν τις θέσεις της Μονής να αναζητήσουν την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωσή μας, αλλά και τη σχετική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, στην έγκριτη τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.

5. Σημειώνουμε, τέλος, τον έντονο προβληματισμό μας ότι -με εξαίρεση την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα- κανένας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, οι οποίοι με πολλή προθυμία και ακάματο ζήλο αρθρογραφούν εναντίον της Μονής, δε θεώρησε απαραίτητο ή χρήσιμο να ζητήσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει την άποψή μας, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει. Το γεγόνος αυτό, από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…” καταλήγει η ανακοίωση της Μονής.

Όντως αυτό όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε ορθά σκεπτόμενος, φανερώνει πολλά….

Σίγουρα ένα από αυτά που φανερώνει είναι ότι η Μονή παραπληροφορεί καθώς η πρώτη μακροσκελέστατη ανακοίνωση – απάντησή της όπως αναφέραμε στην αρχή του παρόντος άρθρου δημοσιεύτηκε άμεσα και μάλιστα πρώτο θέμα. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς προχώρησε σε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα ειδικά όταν scipta manent. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να υποθέσουμε με σιγουριά είναι πως το γεγονός ότι παραποιεί στη δεύτερη ανακοίνωσή της την αλήθεια… “από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…”