Ο πρωθυπουργός τον συνόδευσε μέχρι την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου – Δεν έγιναν δηλώσεις – Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά – Δένδιας – Τσαβούσογλου θα συναντηθούν και στο ΥΠΕΞ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις

Ολοκληρώθηκε στις 11:05 η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επόμενος σταθμός του Τούρκου ΥΠΕΞ το υπουργείο Εξωτερικών όπου και θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και εν συνεχεία κοινές δηλώσεις. Αμέσως μετά την συνάντηση στο Μαξίμου οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν με τα πόδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρώτο ορόσημο είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Παρ’ ότι οι εργασίες της σύναξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προβλέπεται να διαρκέσει μόλις τρεις ώρες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» λέει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας το στίγμα της πραγματικότητας μέσα σε μόλις έξι λέξεις. Μακριά από ωραιοποιήσεις για τις τουρκικές επιδιώξεις, δίχως να μπει στην εξίσωση ο εναγκαλισμός του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έξω από το εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη, η ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία δείχνει ότι είναι λίγα τα πεδία όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλύτερη αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

maximou_cavu_mitsotakis2
maximou_cavu_mitsotakis3
maximou_cavu_mitsotakis

Οι εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου

Στις 11 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πηγαίνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια σε δύο κύκλους. Στην πρώτη συνάντηση θα συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πλαισιωμένοι από δύο ή τρεις συνεργάτες τους. Μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στα πολιτικά θέματα, μπορούν να τεθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κάθε πλευράς. Μετά θα ακολουθήσουν -σε δεύτερο κύκλο- διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Ωρα 13:15 έχουν προγραμματιστούν δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ χωρίς να δοθεί δυνατότητα για ερωτήσεις στους δημοσιογράφους. Αν η συνέντευξη Τύπου θα κυλήσει «ομαλά» και ευθύγραμμα ή αν θα έχουμε μια επανάληψη της δημόσιας αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ο χθεσινός εναγκαλισμός των δύο υπουργών Εξωτερικών έξω από το εστιατόριο στην Ακρόπολη μάλλον στέλνει το σήμα ότι και οι δύο ίσως να επιθυμούν μια συνέντευξη που δεν θα στείλει το μήνυμα της σύγκρουσης.

Δεν διερευνούμε κάτι, γνωρίζουμε τις εκατέρωθεν θέσεις, σχολιάζει διπλωματικός παράγοντας.

Ο Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα από την Θράκη. Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, συνομίλησε με τους δύο ψευδομουφτήδες, πήγε σε μειονοτικό σχολείο, επισκέφθηκε τον τάφο του Σαδίκ και αποκάλεσε τουλάχιστον έξι φορές την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική».

Παρά το γεγονός ότι η ρητορική του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη θεωρείται από διπλωματικούς παράγοντες σχεδόν «αναμενόμενη», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έθεσε με το ξεκίνημα του ταξιδιού του στην Ελλάδα όλα τα θέματα που η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί για τα συμφέροντά της: τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, τον ισχυρισμό ότι η μειονότητα δεν είναι θρησκευτική, την υποτιθέμενη καταπίεση των τουρκογενών και το ζήτημα των μουσουλμανικών τεμένων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook