Ο φυτολόγος-δασοπαθολόγος, Πάνος Τσόπελας εξέτασε τα δέντρα του κήπου και έκανε συστάσεις στον δήμο Χανίων 

Την ανάγκη να κοπούν αρκετά δέντρα του δημοτικού κήπου, τόνισε ο φυτολόγος-δασοπαθολόγος, Πάνος Τσόπελας, ο οποίος εξέτασε τα φυτά και τα δέντρα σήμερα το πρωί. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσόπελας σε γενικές γραμμές δεν διαπίστωσε σοβαρές φυτοπαθολογίες στα δέντρα, τα οποία σε γενικές γραμμές τα βρήκε σε άριστη κατάσταση, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη απομάκρυνσης δέντρων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στους πολίτες. 

Ο κ. Τσόπελας πήρε δείγματα από τα δέντρα για να τα μελετήσει και να συντάξει μία μελέτη με προτάσεις προς τον δήμο Χανίων. Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι κάποια πεύκα και κάποια πολύ ψηλά δέντρα, ανάμεσα σε αυτά και η κουκουναρία της οποίας τα κλαδιά βγαίνουν στο πεζοδρόμιο της οδού Τζανακάκη, θα πρέπει να απομακρυνθούν καθώς αν πέσουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και θανατηφόρο ατύχημα. 

Ο δήμαρχος Χανίων στη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσόπελα, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του δήμου, η απομάκρυνση πολλών δέντρων καθώς θα αλλοιώσουν την ομορφιά του δημοτικού κήπου, υπογραμμίζοντας ότι η κοπή των δέντρων θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή. “Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά, από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον ένας ειδικός φυτοπαθολόγος-δασολόγος, έρχεται για να ελέγξει την κατάσταση των δέντρων και των φυτών του κήπου. Ο κ.Τσόπελας ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ήρθε εδώ και λαμβάνει δείγματα από όλα τα δέντρα και τα φυτά του κήπου και μετά από τη δική του ανάλυση θα μας παραδώσει ένα πόρισμα, για την υγεία των φυτών και τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η υπηρεσία μας ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται και στο συνολικό σχέδιο της ανάπλασης, του δημοτικού κήπου ένα έργο που ήδη έχει ενταχθεί με προυπολογισμό περίπου 1,5 εκατομμύριο και θα δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση”, ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Τσουπάκης, δήλωσε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η αναμόρφωση του δημοτικού κήπου. “Ο κήπος των Χανίων, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων, για αυτό έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή. Έχει έρθει εδώ ο κ. Τσόπελας και θα κάνει μία μελέτη όσον αφορά την υγεία των δέντρων. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από τότε που λειτούργησε πρώτη φορά ο κήπος. Είναι μία μελέτη που θα παραδοθεί στις υπηρεσίες του δήμου και από εκεί και πέρα θα κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες. Δεν είναι στις προθέσιμες μας σαν δήμος να κόψουμε δέντρα, συνεπώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτές τις ενέργειες όπου μπορούμε. Η κατεύθυνση του δήμου είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και να προβούμε κυρίως σε κλαδέματα ωστόσο, όταν τίθεται το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε και να απομακρύνουμε δέντρα”. 

Τέλος, ο κ. Τσουπάκης μίλησε και για την ανάπλαση του δημοτικού κήπου η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενώ αναφέρθηκε και στην απομάκρυνση των ζώων. Όπως είπε τα ζώα θα μεταφερθούν σε ένα πιο φιλικό για εκείνα περιβάλλον με τον δήμο να έχει έρθει σε συνεννόηση με το δασαρχείο προκειμένου να βρεθεί η πιο κατάλληλη λύση για τα ζώα. “Επειδή πολλοί συμπολίτες μας είναι αντίθετοι με την απομάκρυνση των ζώων από τον δημοτικό κήπο, θέλω να πω ότι εν μέσω της καραντίνας που ο κήπος ήταν κλειστός, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι κύκνοι και οι πάπιες γέννησαν, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη των ζώων για ηρεμία”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook