Έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των επτά Νεωρίων στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.

Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκαν και μέλη της μελετιτικής ομάδας που περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τα Νεώρια και θα αποκαταστασθούν και θα αξιοποιηθούν.

Επί της ουσίας, με την ολοκλήρωση της προμελέτης εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη να αποδεχθεί αυτές τις παρεμβάσεις που εκφράζονται στην προμελέτη. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν ότι, “σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων γράφει ιστορία”.

Στόχος φυσικά είναι τα Νεώρια να αποτελούν αυτόνομο αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι ενός μεγάλου πολιτιτικού χώρου στο Ενετικό λιμάνι Χανίων, που απαρτίζεται εκτός από τα Νεώρια, από το ΚΑΜ, το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και το Νεώριο του Μόρο.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης οποίος μάλιστα τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τετραμερή συνεργασία (Δήμου, Περιφέρειας, Πολυτεχνείου και Υπ. Πολιτισμού) ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάσου Βάμβουκα: “To πρώτο σοβαρό βήμα έγινε. Υπήρξαν πολλές ζυμώσεις για να παρουσιάσουμε το σημερινό σχέδιο. Ξεκινάμε Δήμος Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, Υπ. Πολιτισμού και Πολυτεχνείο Κρήτης. Η κατεύθυνση διαμορφώθηκε από τη δημοτική αρχή Βάμβουκα. Η πρώτη μας προσέγγιση ήταν ότι τα Ενετικά Νεώρια από το σύμπλεγμα πολιτισμού πρέπει να υποδέχονται το οποιοδήποτε γεγονός παγκόσμιο βεληνεκούς. Μια τέτοια υποδομή επανατοποθετεί τα Χανιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε έναν χώρο που να λειτουργεί αυτόνομα και συμπληρωματικά , σε σχέση με τους υπόλοιπους. Θέλουμε ο χώρος να είναι πολυχρησικός”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης επεσήμανε: “Η σημερινή προμελέτη είναι ένα εργαλείο για την εξέλιξη του έργου. Θα εμπιστευτούμε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι το επιστημονικό εργαλείο που μας ανοίγει τον δρόμο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, με την αποκατάσταση του ΚΑΜ και την ύπαρξη του Μικη Θεοδωρακη. το συμπλεγμα Νεωρίων και Νεώριου Μόρο να υπάρξει στην περιοχή μια πολιτιστική κατοικία. Η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του συγκροτήματος και η διατήρηση του αποτυπώματος του χρόνου. Θα θέλαμε να είχαμε γνώση της προμέλέτης νωρίτερα”.

Όπως επεσήμανε επίσης ο Γρηγόρης Αρχοντάκης: “Με καλύπτει πλήρως η προμελέτη. Όλοι μας αυτά είχαμε στο μυαλό μας για την ανακατασκευή αυτών των χώρων και σε σύνδεση με τους υπόλοιπους χώρους. Νομίζω η υπόθεση θα πάει καλά. Είναι άρτια η προμελέτη και θεωρώ πολύ έξυπνη την κίνηση ότι στην προγραμματική εμπλέκεται το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό το master plan έχει και ευελιξία, αν και δεν υπάρχει περιθώριο για μεγάλες αλλαγές. Να δρομολογηθούν γρήγορα τα πράγματα”.

Από την πλευρά του ο Ευτύχης Δαμιανάκης τόνισε: “Η ανάπτυξη των Νεωρίων θα σημάνει πρόοδο σε κολοσσιαίο επίπεδο για τα Χανιά. Ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των Χανίων. Τα νεώρια θα αποτελέσουν τον “φάρο” για μια σφοδρή πρόοδο των Χανίων”.

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε:Ξεκίνησε η ιδέα μας για την εκπόνηση μελετών με την συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και το 2017 έγινε η πρώτη μου συνάντηση με τον τότε αντιπρύτανη κ. Σταυρουλάκη που άνοιξε τον δρόμο. Προετοιμάστηκε η προγραμματική σύμβαση η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018, συνεχίστηκαν οι διαδικασίες και έτσι σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Έχω την πεποίθηση ότι είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε λύση”.

“Αυτή η προμελέτη είναι η διαδικασία μια λογικής συνεργασίας. Το Πολυτεχνείο έδωσε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι”, επεσήμανε ο Γιάννης Σαρρής.

Σημειώνεται ότι η Προγραμματικη Σύμβαση παρακολουθείται από 5μελή επιτροπή, εκπρόσωποι των φορέων που δρομολογούν το έργο. Η κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, προϊστάμενη της Αρχαιολογίας Χανίων είναι πρόεδρος της Επιτροπής. Χρειάστηκαν μάλιστα, 7 επίσημες συνεδριάσεις και αρκετές άτυπες, αλλά και ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων προκειμένου το ερευνητικό έργο να πάρει μορφή προμελέτης. “Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική για το ζήτημα των Νεωρίων. Ο Δήμος Χανίων έχει κάνει σημαντικά βήματα ωρίμανσης του ζητήματος των Νεωρίων”, τόνισε ο κ. Αντώνης Μυλωνάς Προϊστάμενος Τμήματος Παλιάς Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χανίων.

Ο Νίκος Σκουτέλης (αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης) και εκ των συντακτών της προμελέτης έκανε μια αρκετά εμπεριστατωμένη ανάλυση των χρήσεων των χώρων των Νεωρίων όταν το έργο ολοκληρωθεί. Τόνισε δε ότι θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ιταλία, από το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και άλλων όπου θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσμα για την δρομολόγηση αυτού του σημαντικού έργου. Το συνέδριο, όπως τόνισε ο κ. Σκουτέλης θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ.

Σημειώνεται επίσης οτι στις 27 Σεπτεμβρίου λήγει η πενταετής παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρά ταύτα, ο Δήμος Χανίων έχει ήδη ζητήσει μια νέα, προσωρινή παραχώρηση για να υποβληθεί η προμελέτη αποκατάστασης και οι προτάσεις χρήσεως.

Σημειώνεται ότι η προμελέτη υπογράφεται από τους καθηγητές Νίκο Σκουτέλη και Κλήμη Ασλανίδη, μέλη φυσικά της μελετητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία και την συνέταξε.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

ΕΔΩ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΕΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΩΝ

ΕΔΩ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΔΩ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΩΡΙΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook