Σε ένα πολυχρηστικό και πολιτιστικό «στολίδι» των Χανίων θα μετατραπεί το συγκρότημα των μνημείων των ενετικών νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων σύμφωνα με την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα επόμενα βήματα αφορούν στην ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου και στην δημοπράτησή του, ενώ λόγω των μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζει η αποκατάσταση και διαρρύθμιση των 7 Νεωρίων, προβλέπεται πως θα χρειαστούν 4 – 5 χρόνια για να αποδοθούν σε χρήση.

Σε ότι αφορά στις χρήσεις τις οποίες περιλαμβάνει η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ συνοπτικά είναι: Τα τέσσερα πρώτα Νεώρια (Ν 1 – 4 από δυτικά) θα λειτουργήσουν ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο Ν5 προβλέπονται εγκαταστάσεις πωλητηρίου και εκθέσεων για την ιστορία του συγκροτήματος και τη ναυπηγική τέχνη των Βενετών, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Βορινή και Νότια όψη των Νεωρίων

Το Ν6 θα λειτουργεί ως είσοδος για το Ν7 και θα στεγάζει βοηθητικές λειτουργίες όπως χώρους υγειινής, αποθήκη, γραφεία. Στο Ν7 προβλέπεται μικτή χρήση ομιλιών, μουσικής και σκηνικών τεχνών και βάσει αυτής της παραδοχής σχεδιάστηκαν τα μέρη της αίθουσας ώστε να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε όλες τις ανάγκες. Θα φιλοξενήσει χώρο ομιλιών και σκηνικών τεχνών, με χωρητικότητα 170 ατόμων και επικοινωνεί με τα υπόλοιπα νεώρια με μία τοξωτή δίοδο.

Να σημειωθεί πως όλα τα Νεώρια από την βορινή πλευρά της θάλασσας θα είναι «ανοιχτά» (όπως ήταν όταν κατασκευάστηκαν) με ειδική τζαμωτή κατασκευή.

Σήμερα στο Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ, παρουσιάστηκε ο τόμος «Νεώρια Χανίων» στον οποίο περιγράφεται το σύνολο των ερευνών και σχεδιαστικών προτάσεων, αναφορικά με τα επτά Νεώρια .

Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάτι που δεν έγινε λόγω έκτακτων υποχρεώσεών της.  Για το συγκρότημα των μνημείων αναφέρθηκαν σε χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης.

Στο έργο που εκπονήθηκε αναφέρθηκαν ο ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Δημήτρης Φιλιππίδης, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cà Foscari, Elisabetta Molteni, και ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου,καθηγητής, Νίκος Σκουτέλης.

Δήλωση της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

«Το ερευνητικό πρόγραμμα, αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης που υπεγράφη, το 2020, οριστικοποίησε τις επεμβάσεις που αποκαθιστούν την ιστορικότητα και τον μνημειακό χαρακτήρα των Νεωρίων, προβάλλοντας την αρχική χρήση του μνημείου και τη σχέση του με τη θάλασσα. Αποδίδεται στο κοινό, με νέες ευέλικτες χρήσεις, και χώρους που έχουν μείνει ανενεργοί, στο σύνολό τους.

Οι επεμβάσεις έχουν στόχο τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του μνημειακού συγκροτήματος και της αυθεντικότητας του, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των Νεωρίων με το αστικό περιβάλλον αλλά και τη σχέση του εμβληματικού συγκροτήματος με τη θάλασσα.

Η προστασία, η διάσωση του μνημειακού συνόλου, η ανάδειξή του και απόδοση των νέων χρήσεων υπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας με την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης των Χανίων. Παράλληλα, απαντά στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενσωμάτωση των Νεωρίων στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών».

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook