Τα γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης αλλά και έκφρασης συναισθημάτων και μηνυμάτων. Αλλά όχι και έτσι!

Κάποιοι φρόντισαν, για να στείλουν πιο έντονα το δικό τους μήνυμα, να κάνουν γκράφιτι πάνω στον Ενετικό Φάρο, στο λιμάνι των Χανίων, στο μνημείο-σύμβολο της πόλης μας!

Μια πρωτοβουλία που, αν μη τι άλλο, δεν χαρακτηρίζεται και ως η πλέον δέουσα. Τουναντίον δηλαδή…

Οπως σημειώνει σε ανάρτησή του, ο γνωστός Χανιώτης φωτογράφος Παύλος Μπουζάκης (Foto Mpouzis) που απαθανάτισε το γεγονός:

“Σήμερα Σάββατο πρωί στο λιμάνι μας γκράφιτι πάνω στον φάρο, σε αυτό το Χανιώτικο μνημείο δεν είναι μορφή τέχνης αλλά έγκλημα.
Γιατί το γκράφιτι πρέπει να διέπεται από κανόνες η ασύδοτη δημιουργία δεν μπορεί να επιτραπεί.
Είναι το γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία είναι έγκλημα και απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να ξοδεύουν το κράτος και οι ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό των χώρων που τους ανήκουν και φιλοξενούν χωρίς την θέληση τους την έμπνευση κάποιου αγνώστου.
Η εγχώρια έννομη τάξη δεν προβλέπει ξεχωριστό νόμο ο οποίος ποινικοποιεί το γκράφιτι. Η δημιουργία γκράφιτι τιμωρείται στο πλαίσιο των άρθρων 381-383 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα,το άρθρο 383 Π.Κ προβλέπει ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγέλτως χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος στις περιπτώσεις όπου η φθορά έγινε απρόκλητα, το πράγμα χρησιμεύει για κοινό όφελος ή η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Το ίδιο προβλέπεται και εφόσον η φθορά αφορά αρχαιολογικό ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο. Βέβαια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη ή από την Αρμόδια Αρχή το παράνομο της πράξης αίρεται και το γκράφιτι δεν τιμωρείται”.

Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, τόσο για το πώς κατάφεραν οι “δημιουργοί” του να το φτιάξουν εκεί, όσο και για το γεγονός ότι δεν έγιναν αντιληπτοί, ακόμα κι άν έγινε νύχτα!

Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μνημείο χρήζει μόνο σεβασμού και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook