Σε μια ίσως από τις πιο ασυνήθιστες στρατιωτικές σχέσεις στον κόσμο, μεγάλο μέρος της Πόλης του Βατικανού προστατεύεται από έναν ειδικό στρατό γνωστό και ως Ελβετική Φρουρά του πάπα.

Τα μέλη της Ελβετικής Φρουράς είναι πολίτες της Ελβετίας, αλλά δεν ανήκουν στον ελβετικό στρατό. Πρόκειται στην ουσία για μια ξεχωριστή ομάδα που απαντά στον πάπα και αυτός ο μικρός στρατός έχει δεσμευτεί να τον προστατεύσει με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με το grunge.com, η συγκεκριμένη φρουρά παρακολουθεί τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας για αιώνες, με την ειδική συμφωνία μεταξύ Ελβετών στρατιωτών και του Πάπα να χρονολογείται από το 1506. Εκείνη τη χρονιά, πιο συγκεκριμένα, 150 άνδρες ήρθαν στο Βατικανό για να υπηρετήσουν τον Πάπα Ιούλιο Β’. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι και το γεγονός ότι οι ειδικές στολές των φρουρών -με τους έντονα χρωματιστούς χειτώνες με τα βολάν και τα μεταλλικά κράνη με φτερά- χρονολογούνται από την εποχή της Αναγέννησης

Βατικανό- Ο ρόλος της Ελβετικής φρουράς του πάπα

Από τον σχηματισμό της, η Ελβετική φρουρά του πάπα έχει αποδείξει ξανά και ξανά τη δέσμευσή της στην αποστολή της, αναφέρει το grunge.com. Μάλιστα, το 1527, 147 από τους 189 φρουρούς, πέθαναν για να προστατεύσουν τον Πάπα Κλήμη Ζ’ όταν η Ρώμη δέχθηκε επίθεση. Οι φρουροί συνέχισαν να υπηρετούν όλους τους Πάπες που ακολούθησαν, ενώ ήταν σε ετοιμότητα για να προστατεύσουν τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ όταν κάποιος αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το 1981. Αυτή η υπόθεση αντιμετωπίστηκε στην πραγματικότητα από τις ιταλικές αρχές επειδή η πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της ιταλικής αστυνομίας.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στην Ελβετική φρουρά του πάπα

Το να είναι κανείς μέλος της Ελβετικής Φρουράς του πάπα δεν είναι μια δουλειά που απευθύνεται στους πολλούς, καθώς υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κανείς μέλος της. Πρώτον, ένας Ελβετός φρουρός πρέπει να είναι Ελβετός Ρωμαιοκαθολικός άνδρας, ενώ κάθε φύλακας πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1,72 μέτρα και να είναι μεταξύ 19 και 30 ετών. Πρέπει, επίσης, να είναι άγαμος και να διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου, ενώ για να εκτελούν καλύτερα τα καθήκοντά τους, περνούν από ελβετική στρατιωτική βασική εκπαίδευση.

Κάθε νεοσύλλεκτος πρέπει, επίσης, να είναι ειδήμων στις ξένες γλώσσες, καθώς οι παραγγελίες δίνονται στα γερμανικά, και η γνώση ιταλικών είναι επίσης ουσιαστικό μέρος για την κατάταξή τους στη φρουρά του πάπα. Η ορκωμοσία των νέων μελών πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Μαΐου, μια συμβολική ημερομηνία στην επέτειο της φονικής μάχης του 1527, ενώ ο μισθός τους υπολογίζεται περίπου στα 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook