Η 14η Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Με το μήνυμα “πρόσβαση στη φροντίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αν όχι τώρα πότε”, ξεκίνησε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων τριήμερο ενημέρωσης για τη διαχρονική, όπως ονομάζεται, πανδημία της συγκεκριμένης πάθησης που είναι πλέον (και δυστυχώς) διαδεδομένη σε μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού και “χτυπά” πλέον συχνότερα και τα μικρά παιδιά.

Δραματικα μάλιστα είναι τα αποτελέσματα μελετών, καθώς στην Ελλάδα το 12% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ένα επιπλέον 12% είναι σε επίπεδο προδιαβήτη και ένας στους 2 παραμένει αδιάγνωστος.

Υπάρχει λοιπόν τεράστια ανάγκη να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι τόσο στην πρόληψη όσο και στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, σημειώνει η Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου του ΓΝΧ, Αργυρώ Γκόγκου.

Δείτε τι μας δήλωσε:

Στο γεγονός ότι η κακή διατροφή, ως φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, έχει αντίκτυπο στο να “χτυπά” η νόσος και τα μικρά παιδιά στάθηκε η Θεοδοσία Αρβανιτάκη, παιδίατρος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη διαβήτη:

Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Σγουρόύ, πρόεδρος Συλλόγου διαβητικών Κρήτης ανέφερε:

Εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων μίλησε ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΓΝΧ, Μάνος Μπολώτης:

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί για τα άτομα με διαβήτη όσο και για όλη τους την οικογένεια μία συνεχή κατά κύριο λόγο ψυχολογική επιβάρυνση.

Η ημέρα για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια, μετά την ημέρα για το AIDS, την δεύτερη ημέρα η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει αφιερωθεί σε μία σοβαρή ανωμαλία του Μεταβολισμού.

Έτσι λοιπόν ορίσθηκε ότι η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο η οποία είχε προσδιορισθεί από την Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Διαβήτη να είναι διεθνώς η επίσημη ημέρα που αφιερώνεται σε αυτόν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι για τον διαβήτη τύπου 1,υφίσταται παντελής έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας και δεν υπάρχει δυνατότητα προλήψεώς του.

Συζητείται από ετών αλλά και σήμερα, ότι υπάρχουν πιθανώς «περιβαλλοντικοί παράγοντες» οι οποίοι οδηγούν σε καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, τα λεγόμενα νησίδια του Langerhans, και ο ασθενής υποχρεούται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης δια βίου.

Η ιστορία όμως της γενέσεως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπου ανήκει το 95% του συνόλου των διαβητικών, μπορεί αφ’ ενός να προληφθεί (απώλεια σωματικού βάρους και σωματική άσκηση) και, αφ’ετέρου, να αντιμετωπισθεί με αντιδιαβητικά δισκία.

Για το λόγο αυτόν, είναι υποχρέωση όλων των Χωρών η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο να αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση του κοινού, ενώ με αφορμή αυτό το γεγονός, φωταγωγήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook