Τι προέκυψε από την συνάντηση του Βουλευτή Χανίων με την δημοτική αρχή Χανίων και το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης 

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πολίτες, επενδυτές, μηχανικοί και εργολάβοι από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών οικοδομής από την Υπηρεσία Δόμησης (πολεοδομία) του Δήμου Χανίων, τέθηκαν επι τάπητος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χανίων με πρωτοβουλία του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη και με την συμμετοχή και εκπροσώπων του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης.

Όπως τονίζει ο Χανιώτης Βουλευτής, για να υπάρξει αποτελεσματική λύση πρέπει να γίνουν ενέργειες σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην στελέχωση της υπηρεσίας και αφετέρου στην επίλυση τυχόν γραφειοκρατικών προβλημάτων που επιβαρύνουν την διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από δημοσίευμα το οποίο ανέφερε πως η πολεοδομία των Χανίων είναι πρωταθλήτρια πανελλαδικά στις καθυστερήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ακολούθησε η ανακοίνωση Χανιωτών κατασκευαστών οι οποίοι με οργή κατήγγειλαν την κατάσταση στην πολεοδομία και προειδοποιούσαν για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Flashnews.gr σε άτυπη σύσκεψη  όλων των εμπλεκομένων κατεγράφησαν τα δεδομένα και έγινε μια πρώτη αναζήτηση λύσεων  για στελέχωση της υπηρεσίας, ενώ το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Στην σημερινή συνάντηση στο δημαρχείο Χανίων, εκτός του Μανούσου Βολουδάκη, μετείχαν ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημαντηράκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης, ο Διευθυντής της ΥΔΟΜ Φραγκίσκος Τρουλάκης και αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αποτελούμενη από τους Γιάννη Βόρδο, Μιχάλη Γεραιουδάκη και Ζαχαρία Πιστόπουλο.


Όπως επισημαίνει ο Χανιώτης Βουλευτής  «η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα διεκπεραίωσης των αιτημάτων έκδοσης αδειών οικοδομής.

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα αφορά ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς η ΥΔΟΜ του Δήμου Χανίων εξυπηρετεί και τους άλλους Δήμους.

Πλήθος σχεδιαζόμενων επενδύσεων, από ιδιωτικές κατοικίες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, βαλτώνουν στα Χανιά γιατί καθυστερεί η έκδοση των σχετικών αδειών.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και σε διαδοχικές δημοτικές αρχές. Σήμερα καθίσταται ασφυκτικό αφ’ ενός λόγω της έκρηξης του ενδιαφέροντος για οικοδόμηση στα Χανιά, αφ’ ετέρου λόγω της σωρευτικής επίπτωσης της μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, λόγω των γνωστών περιορισμών των προσλήψεων στο δημόσιο.»

Στην διάρκεια της σύσκεψης η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ περιέγραψε το πρόβλημα όπως το βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί και οι πελάτες τους.

Ο Δήμος , από την πλευρά του, σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη «αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης της ΥΔΟΜ με συμβασιούχους μηχανικούς που θα προσληφθούν μέσω της ΔΕΠΑΝ (αναπτυξιακής εταιρείας της τοπικής αυτοδιοίκησης). Αυτό ως προσωρινή λύση, εν αναμονή της ενίσχυσης της υπηρεσίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η προσωρινή λύση καθίσταται αναγκαία δεδομένων των καθυστερήσεων των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση ο Δήμος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων.

Όμως το ζήτημα δεν εξαντλείται εκεί. Από πλευράς μου, εξέφρασα την άποψη ότι απαιτούνται και ριζικότερα μέτρα στο πεδίο της νομοθεσίας: αφ’ ενός απλούστευσης των διαδικασιών, αφ’ ετέρου τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αναθέτουν με διαφανείς διαδικασίες σε πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς μέρος του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να εκκαθαρισθούν όλες οι χρονίζουσες υποθέσεις.

Ζήτησα από τους παρισταμένους να μου επισημάνουν ειδικότερα σημεία στη νομοθεσία τα οποία τροποποιούμενα μπορούν να διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επ’ αυτού θα έχουμε τις επόμενες ημέρες σύσκεψη στην ΥΔΟΜ, μετά από την οποία θα υποβάλλω τις προτάσεις μου επί νομοθετικών ρυθμίσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook