Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Καταγράφηκε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον της Covid19.

Πρόκειται για Έλληνα που ήρθε από την Αφρική και το κρούσμα αυτό βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την έναρξη της συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, για την εξειδίκευση των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ που ήρθε στα Χανιά για τις γιορτές.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι “μπορεί ο ασθενής να βρέθηκε θετικός στην μετάλλαξη όμικρον και να φαίνεται πως στην Κρήτη βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όμως αυτό οφείλεται και στο εργαστήριο καθώς αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα στην χώρα και δεν αποτελεί έκπληξη που εντόπισε γρήγορα το κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα στην χώρα και θα έχουμε νέα τις επόμενες ημέρες”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook