Την ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναζητά ο Δήμος Χανίων για να μην τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός για τη Δημοτική Αγορά Χανίων.

Στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου παίζεται σήμερα (7/12) το επόμενο, άκρως σημαντικό επεισόδιο, σε σχέση με την ριζική ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Ένα έργο που περίμενε και περιμένει η τοπική κοινωνία και που διαπιστώνει ότι μπορεί να καθυστερήσει.

Το Flashnews.gr είχε αποκαλύψει ότι η υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται στην κυριολεξία στον “αέρα” αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε ότι “κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» για την ανάθεση του έργου «ΑΡΣΗ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ”.

Το “μουδιασμένο” plan b

“Μουδιασμένοι” στον Δήμο Χανίων ετοίμασαν την επόμενη κίνησή τους για να διασώσουν την πολύ άσχημη  αυτή εξέλιξη, που αν “ευδοκιμήσει” θα πάει το έργο πολύ πίσω και θα δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα, κυρίως στους καταστηματάρχες που ήδη, πολλοί εξ αυτών, έχουν καταστρώσει τα επιχειρηματικά τους πλάνα για το επόμενο διάστημα, τα οποία θα πρέπει να σκίσουν και να τα ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Για να μπορέσει να αυξήσει την “υπερασπιστική” του γραμμή για ανάκληση της πρώτης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Δήμος Χανίων όρισε να ενισχυθεί η νομική του ομάδα με Χανιώτη δικηγόρο που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, τον Μιχάλη Σειραδάκη, με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις που αφορούν δημόσια έργα και διαγωνισμούς.

Παρά ταύτα, η υπόθεση, όσο και αν αυτό αποτελεί την “σκληρή αλήθεια” μοιάζει δύσκολη, αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος θα υπάρχει καλό αποτέλεσμα. Όλα φυσικά θα κριθούν στο τέλος…

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στις τάξεις του Δήμου Χανίων θεωρούν ότι “με την πρώτη του απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”, εμποδίζοντας ουσιαστικά να γίνει ένα έργο που θα έχει άμεσες θετικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία. H πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού που αναζητά ο Δήμος Χανίων να αλλάξει, ματαιώνει αυτή τη διαδικασία.

Οι νεότερες μάλιστα πληροφορίες του Flashnews.gr, από την πλευρά τουλάχιστον του Δήμου Χανίων, αναφέρουν ότι στην όλη υπόθεση δεν άνοιξε, κυριολεκτικά, “ρουθούνι” καθώς η εταιρία “ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ P. & C. DEVELOPMENT S.A. – ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. Α.Τ.Ε.” δεν αντέδρασε ποτέ στην απόφαση να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό για να διεκδικήσει το έργο της δημοτικής αγοράς και ότι η δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί καθαρά απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που λειτουργεί, έχοντας τον ρόλο του Εισαγγελέα, εξετάζοντας με τα δικά του κριτήρια, τη νομιμότητα της σύμβασης.

Οι ευθύνες

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέραμε, η αίτηση ανάκλησης της πρώτης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία και σαφέστατα, υπάρχουν ευθύνες, πρωτίστως, από τη δημοτική αρχή που η ίδια παρουσίασε το συγκεκριμένο έργο (ον δρομολογημένο) ως σίγουρο, κάνοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων και όλο το προηγούμενο διάστημα, τις σχετικές επαφές με τους καταστηματάρχες.

Η αδράνεια της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται φυσικά και από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ορίσει εξειδικεμένο δικηγόρο για να την ενισχύσει στο αίτημα της να ανακληθεί η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου. Ελπίζοντας φυσικά ότι αυτή η κίνηση δεν έγινε αργά, αφού όντως, ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι γνώστης του αντικειμένου.

Πότε βγαίνει η απόφαση

Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση δεν θα βγει σήμερα (διότι υπάρχει αυτή η εντύπωση), ασχέτως του τι θα εξαχθεί ως συμπέρασμα από όσους ήταν παρόντες στη διαδικασία. Μετά τη σημερινή προφορική διαδικασία, το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα παραλάβει σε τρεις ημέρες το σχετικό υπόμνημα του Δήμου Χανίων περί ανάκλησης της πρώτης απόφασης και η οριστικήαπόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί έως και σε έναν μήνα από σήμερα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλος της χρονιάς, αρχές της επόμενης θα ξέρουμε αν το έργο της δημοτικής αγοράς θα ξεκινήσει άμεσα ή αν θα έχουμε “φρένο” και επανάληψη της διαδικασίας από την αρχή της, γεγονός που θα το καθυστερήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Πάντως αξίζει να τονιστεί ότι ακόμα και αν εχουμε δεύτερη απορριπτική απόφαση από το Ελεγκτικό συνέδριο θα υπάρξει και τρίτη ευκαιρία με τη διαδικασία της “αίτησης αναθεώρησης”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παρόντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο την Τρίτη (7/12) για την ανάκληση της πρώτη απόφασης ήταν ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Μάρκος Περράκης, ο δικηγόρος Μιχάλης Σειραδάκης, αλλά και δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook