Τι ανακοίνωσαν, Γιάννης Μαργαρώνης, Στράτος Μπαλαντίνος και Χρήστος Τσοντάκης

Κριτική στη διοίκηση του ΕΒΕΧ με φόντο τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ασκούν στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία δήλωσαν οτι θα απόσχουν από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία», Γιάννης Μαργαρώνης καθώς και τα ανεξάρτητα μέλη ΔΣ, Στράτος Μπαλαντίνος και Χρήστος Τσοντάκης, που παρέθεσαν τους λόγους της απόφασής του να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μαργαρώνης, Επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία» αναφέρει:

Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων ότι θα απέχουμε από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού μιας και πάρα πολλά πράγματα συνεχίζουν δυστυχώς να μας στενοχωρούν όσον αφορά τη λειτουργία του διοικητικού μας συμβουλίου.

Πιστεύαμε ότι μετά την περυσινή καταψήφιση και την προπέρσινη ισοψηφία θα άλλαζαν μερικά πράγματα όσον αφορά τη συμπεριφορά, το σεβασμό και τη συμμετοχή αν θέλετε όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και όχι μόνο της παράταξής σας.

Μετά την αλλαγή του γενικού γραμματέα ως μοναδικού μέλους της διοικητικής επιτροπής πιστεύαμε ότι θα αλλάξουν πολλά όσον αφορά τη λειτουργία του ΔΣ.

Περιμέναμε να δούμε την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας που έχετε υποσχεθεί εδώ και δύο χρόνια, ενός κανονισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε από εμάς στο κενό, όμως έχει δυστυχώς πολύ διαφορετική εφαρμογή από αυτή που πιστεύαμε και που εφαρμόζαμε εμείς,
Περιμέναμε τον κ. γενικό γραμματέα να δούμε προϋπολογισμούς και απολογισμούς διοικητικής λειτουργίας της αιρετής διοίκησης του επιμελητηρίου όπως προβλέπεται από το νόμο.
Περιμέναμε να δούμε τα πρακτικά των διοικητικών, τουλάχιστον σε αυτές που συμμετέχει ο επικεφαλής της παράταξης μας,
Περιμέναμε να δούμε περισσότερα συμβούλια,
Περιμέναμε να δούμε συζητήσεις επί θεμάτων επιχειρηματικής επικαιρότητας που μας απασχολούν,
Περιμέναμε να γίνει το συμβούλιο που μας είχε υποσχεθεί ο κ. Χαιρετάκης ως γενικός γραμματέας για το πόρισμα Πισσαρίδη, για τα προγράμματα που δεν έχουμε συζητήσει και για άλλα ζητήματα που θέσαμε σε εκείνο το συμβούλιο –αν θυμάστε- και υπάρχουν στα πρακτικά.
Περιμέναμε να δούμε ένα διοικητικό συμβούλιο να λειτουργεί εκφράζοντας ο καθένας την προσωπική του άποψη ως επιχειρηματίας και μέλος της κοινότητας, όμως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

Έχουμε συμπληρώσει τέσσερα χρόνια ως ΔΣ και κανονικά αυτή την περίοδο θα είχαμε εκλογές. Αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να συζητάμε. Στις επιχειρήσεις έξω επικρατεί χάος. Στο λιανεμπόριο και στην εστίαση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απειλή του λουκέτου να είναι ορατή. Όσον αφορά την οικοδομή και τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά επαγγέλματα, όλα έχουν αυξηθεί κατά 30% με 50%. Έχετε αίσθηση ότι τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καταναλωτές και πελάτες βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο;

Ο πρωτογενής τομέας ζει και θα ζήσει ένα δράμα και εμείς κάνουμε συμβούλια μια φορά στους 3-4 μήνες με μοναδικά θέματα αυτά που είστε υποχρεωμένοι να φέρετε στο ΔΣ βάσει νόμου.

Θα θέλαμε να συζητάμε τις αποφάσεις που εκφέρετε στα ΜΜΕ και δεν έχουν τη νομιμοποίηση και την ισχυρή εντολή του ΔΣ, αλλά ως προσωπική σας άποψη τη θεωρείτε αυτομάτως ότι εκπροσωπεί και το θεσμό.

Έχετε βάλει στην άκρη εμπειρία και γνώση που διαθέτουμε ως πρώην διοίκηση, ως μέλη του ΔΣ, αλλά και ως ενεργοί επιχειρηματίες και πολίτες. Λειτουργείτε ένα κονκλάβιο, το οποίο παίρνει τουλάχιστον το 90% των αποφάσεων. Μια μικρή παρέα αποφασίζει ότι θέλει. Σας ζητήσαμε να φέρνετε θέματα στο ΔΣ και τα σωστά θα τα υπερψηφίζαμε, αλλά εσείς επιλέξατε άλλον δρόμο. Έστω για τον τελευταίο χρόνο σας καλούμε να δείξετε μια διαφορετική συμπεριφορά και λειτουργία του ΔΣ από αυτήν που έως τώρα επιδείξατε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε για ακόμη μια φορά ένα συμβούλιο που γίνεται «εξ ανάγκης» και όχι επί της ουσίας. Μόνη μας ελπίδα, να έρθουν καλύτερες μέρες για το θεσμό που κάποτε αποτελούσε ισχυρό στήριγμα και διέξοδο για τον Χανιώτη επιχειρηματία.  

Στην ανακοίνωσή τους, τα ανεξάρτητα μέλη Δ.Σ. Στράτος Μπαλαντίνος και Χρήστος Τσοντάκης αναφέρουν:

Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου Χανίων για το έτος 2022. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ύψιστη πολιτική πράξη, καθώς από τη μια πλευρά επικυρώνει τις πράξεις του τρέχοντος έτους, από την άλλη δείχνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο θεσμός για το επόμενο.

Στο επιμελητήριο Χανίων τα τελευταία δύο έτη, η συγκεκριμένη διαδικασία υπήρξε προβληματική. Τη μεν πρώτη χρονιά «πέρασε» κάνοντας χρήση ο πρόεδρος του δικαιώματος διπλής ψήφου, τη δε δεύτερη, αφού καταψηφίστηκε, πέρασε με σχετική πλειοψηφία, από τη μειοψηφία των μελών.

Παρόλες τις αντιδράσεις αρκετών μελών του θεσμού, παρόλα τα παράπονά για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης, παρόλες τις υποσχέσεις που λαμβάναμε κάθε φορά ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν», κάθε φορά διαπιστώναμε πως λαμβάναμε ψεύτικες υποσχέσεις για τα αυτονόητα. Και ποια ήταν αυτά; Να γίνεται συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά το μήνα όπως λέει ο νόμος, να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στο επιμελητήριο από το επιμελητήριο και όχι από τα ΜΜΕ και εν τέλει να έχουμε λόγο και ρόλο στην άσκηση διοίκησης, κάτι για το οποίο η επιχειρηματική κοινότητα του νομού μας έδωσε το δικαίωμα με την εκλογή μας.

Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει είναι να γίνεται συμβούλιο μόνο όταν απαιτείται να γίνει και μέχρι εκεί, ενώ η πρόσκληση κάθε φορά (από αυτές τις λιγοστές) δεν συνοδεύεται από τις σχετικές εισηγήσεις επί των θεμάτων. Μάλλον η διοίκηση θέλει κάθε φορά να μας κάνει έκπληξη για το τι έχει ήδη προαποφασίσει!

Για τους προφανείς παραπάνω λόγους –και όχι μόνο-, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας πως θα απέχουμε από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για την αλαζονεία που συνεχίζει να επιδεικνύει η διοίκηση απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου που δεν ανήκουν στην διοικούσα παράταξη, όσο και για τα ψέματα που συνεχώς καλούμαστε να ακούμε και κάποιοι να νομίζουν ότι τα «χάφτουμε».  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook