Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο – Στις 3 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 10 μήνες

Σχεδόν τίποτε δεν θα είναι το ίδιο, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων το Φθινόπωρο του 2022 όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης, η σύμβαση του οποίου με τον ανάδοχο του έργου υπεγράφη σήμερα στο ιστορικό καφέ Κήπος.

Το έργο με κόστος 840.000 ευρώ ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την σύμβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες, αν και όπως είπε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης  θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Πριν την υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσίαση κάποιων λεπτομερειών της μελέτης η οποία εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, από την Αρχιτέκτονα, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Αφροδίτη Παπαδάκη και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη. 

Όπως τονίστηκε τα δέντρα του Δημοτικού Κήπου θα μείνουν ως έχουν εκτός από ελάχιστα «μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού» τα οποία είναι «άρρωστα» και επικίνδυνα να καταπέσουν. Τα δέντρα αυτά θα αντικατασταθούν.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές

– Οι χωμάτινοι διάδρομοι θα έρθουν στο ίδιο ύψος με τα παρτέρια και θα στρωθούν με νέο φυσικό υλικό πλήρως προσβάσιμο (χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο με κεντρικό οδηγό όδευσης τυφλών).

– Οργάνωση των εξωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ) και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου).

– Ενίσχυση του φυσικού πράσινου περιβάλλοντος με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. 

– Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. 

– Εγκαθίσταται νέος αστικός εξοπλισμός και κατάλληλος σύγχρονος φωτισμός και διαμορφώνεται σε υφιστάμενη μονάδα νέο wc AMEA για τους επισκέπτες του πάρκου. 

– Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας .

– Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί όλα τα είδη ζώων και τα κλουβιά τους και στην θέση τους θα διαμορφωθούν νέες χρήσεις  (χώρος παιχνιδιού και αναψυχής) και θα γίνουν νέες φυτεύσεις.

“Καταλαβαίνω ότι πολλοί είχαν συνηθίσει την ύπαρξη των ζώων εδώ, αλλά είμαι σίγουρος και ότι για τα νέα παιδιά σήμερα δεν είναι σωστό μήνυμα η εξοικείωση με ζώα που ζουν στην αιχμαλωσία”, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία των Αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, Μιχάλη Καλογριδάκη και Μιχάλη Τσουπάκη, αντίστοιχα. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» και για τον λόγο αυτό στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook