Τι αναφέρεται.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια Pfizer ή Moderna αντί για το εμβόλιο της Johnson&Johnson που μπορεί να προκαλέσει σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους στο αίμα, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Εμβόλια: Η σύσταση του CDC

Η παρενέργεια έχει προκαλέσει εννέα επιβεβαιωμένους θανάτους μετά από εμβολιασμούς της J&J – ενώ τα εμβόλια Pfizer και Moderna δεν ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο και εμφανίζονται επίσης πιο αποτελεσματικά, δήλωσαν οι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η επιτροπή προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να δοθεί προτεραιότητα στα εμβόλια Pfizer και Moderna και αργά την Πέμπτη η διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky, αποδέχθηκε την πρόταση.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν και τα τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού που ήταν διαθέσιμα στους Αμερικανούς ως ισότιμη επιλογή, δεδομένου ότι μεγάλες μελέτες διαπίστωσαν ότι όλα προσέφεραν ισχυρή προστασία και οι πρώτες προμήθειες ήταν περιορισμένες. Το εμβόλιο της J&J χαιρετίστηκε αρχικά ως επιλογή μίας δόσης που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις δυσπρόσιτες ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι οποίοι ενδέχεται να μην λάβουν την απαραίτητη δεύτερη δόση της Pfizer ή της Moderna.

Αλλά οι σύμβουλοι του CDC δήλωσαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια πριν από ένα χρόνο. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 16 εκατομμυρίων που έκαναν το εμβόλιο της J&J.

Τα νέα δεδομένα από την πρωτοφανή παρακολούθηση της ασφάλειας όλων αυτών των εμβολιασμών έπεισαν την επιτροπή ότι, ενώ οι θρόμβοι αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο της J&J παραμένουν πολύ σπάνιοι, εξακολουθούν να συμβαίνουν και όχι μόνο σε νεότερες γυναίκες, όπως αρχικά είχε θεωρηθεί.

Με ομόφωνη ψήφο, οι σύμβουλοι αποφάσισαν ότι προτιμώνται τα ασφαλέστερα εμβόλια Pfizer και Moderna. Είπαν όμως ότι το εμβόλιο που παρασκευάζεται από το τμήμα Janssen της J&J θα πρέπει να είναι ακόμη διαθέσιμο εάν κάποιος το επιθυμεί πραγματικά – ή έχει σοβαρή αλλεργία στις άλλες επιλογές.

«Δεν θα συνιστούσα το εμβόλιο της Janssen στα μέλη της οικογένειάς μου», αλλά ορισμένοι ασθενείς μπορεί – και θα πρέπει να μπορούν – να επιλέξουν αυτό το εμβόλιο, δήλωσε η σύμβουλος του CDC Dr. Beth Bell του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη, με το εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ και με ένα παρόμοιο εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες. Τελικά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J που χορηγείται μία και μοναδική φορά υπερτερούν αυτού που θεωρήθηκε πολύ σπάνιος κίνδυνος – εφόσον οι λήπτες είχαν προειδοποιηθεί.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν επίσης να συνιστούν το εμβόλιο δύο δόσεων της AstraZeneca, αν και, επειδή οι πρώτες αναφορές αφορούσαν κυρίως νεότερες γυναίκες, ορισμένες χώρες εξέδωσαν ηλικιακούς περιορισμούς.

Ο κορονοϊός προκαλεί επίσης θανατηφόρους θρόμβους στο αίμα. Αλλά το είδος που συνδέεται με το εμβόλιο είναι διαφορετικό, πιστεύεται ότι σχηματίζεται εξαιτίας μιας αθέμιτης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca λόγω του τρόπου παρασκευής τους. Σχηματίζεται σε ασυνήθιστα μέρη, όπως οι φλέβες που αποχετεύουν αίμα από τον εγκέφαλο, και σε ασθενείς που αναπτύσσουν επίσης ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων που σχηματίζουν θρόμβους. Τα συμπτώματα των ασυνήθιστων θρόμβων, που ονομάζονται «σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία», περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό της J&J – όχι αμέσως – καθώς και κοιλιακό πόνο και ναυτία.

Δεν θεωρείται πλέον μονοδοσικό

H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης αυτή την εβδομάδα ότι έχουν εμφανιστεί περισσότερα κρούσματα μετά από εμβολιασμούς της J&J από την άνοιξη. Εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών – περίπου μία φορά για κάθε 100.000 δόσεις που χορηγούνται, δήλωσε ο FDA.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει 54 κρούσματα θρόμβων- 37 σε γυναίκες και 17 σε άνδρες, και εννέα θανάτους στους οποίους περιλαμβάνονται δύο άνδρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Dr. Isaac See του CDC. Είπε ότι υπάρχουν υποψίες για δύο επιπλέον θανάτους.

Το CDC αποφασίζει πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εμβόλια στις ΗΠΑ και οι σύμβουλοί του χαρακτήρισαν ανησυχητικούς τους συνεχιζόμενους θανάτους. Συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των εμβολίων, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή συμφώνησαν ότι οι παρενέργειες από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν ήταν τόσο σοβαρές – και ότι οι προμήθειες τώρα είναι άφθονες.

Ούτε το J&J εξακολουθεί να θεωρείται μονοδοσικό, σημείωσαν αρκετοί σύμβουλοι. Η επιλογή της μίας δόσης δεν αποδείχθηκε τόσο προστατευτική όσο οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna. Επιπλέον, με την εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού που είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί, συνιστώνται τώρα αναμνηστικές δόσεις.

Για τους λήπτες της J&J, συνιστάται αναμνηστική δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook