Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς κοσμοσυρροή ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Δήμο Χανίων

Στα Θεοφάνεια του 2020 υπήρχε σφοδρή κακοκαιρία στα Χανιά εξ αιτίας της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε η συνήθης λαμπρή τελετή για τον αγιασμό των υδάτων στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Ο αγιασμός είχε γίνει με επισημότητα μόνο εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός , παρά τους θυελλώδεις βοριάδες, είχε μεταβεί σχεδόν μόνος του στο τμήμα του λιμένα μπροστά από το ΚΑΜ όπου και έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα.

Στην συνέχεια προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού και στα Θεοφάνεια του 2021 υπήρχαν οι γνωστές απαγορεύσεις συνωστισμού με αποτέλεσμα ο αγιασμός να γίνει εντός του Μητροπολιτικού Ναού με την παρουσία πολύ λίγων πιστών.

Στα φετινά Θεοφάνεια και ενώ όλοι περίμεναν να επαναληφθεί η λαμπρή τελετή στο ενετικό λιμάνι, παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών σκαφών, όπως συνήθως, τελικά λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων και στα Χανιά η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου σε συνεργασία με τις λοιπές αρχές, αποφάσισε και ανακοίνωσε τα εξής:

«Τήν Πέμπτη 6 Ἰανουαρίου 2022 ἡμέραν κατά τήν ὁποίαν ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὰ Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί λόγῳ τῆς μεγάλης αὐξήσεως τῶν κρουσμάτων κορωνοϊοῦ εἰς τήν χῶραν μας ἀπό τήν μετάλλαξιν ὄμικρον δέν θά πραγματοποιηθῇ ἡ ἐπίσημος μετάβασις εἰς τὸ παλαιὸν Λιμάνι τῶν Χανίων διά τήν κατάδυσιν εἰς τὴν θάλασσαν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr,  η επίσημη τελετή θα γίνει εντός της Μητροπόλεως  με τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, αλλά δεν θα γίνει η επίσημη πομπή με προορισμό την προβλήτα του ενετικού λιμένα όπου γίνεται η ρίψη του Σταυρού παρουσία του κόσμου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι – όπως έγινε το 2020 λόγω της κακοκαιρίας – ο Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός συνοδεία λίγων  ιερέων  θα μεταβεί σε σημείο του λιμένα προκειμένου να αγιάσει τα ύδατα και με σκοπό να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συνωστισμός του κόσμου.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook