Έντονες επιπτώσεις από τα 450 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα και την αυξημένη νοσηρότητα στα Χανιά 

Έναν ολομέτωπο αγώνα για να  κρατήσουν το Νοσοκομείο Χανίων στα «πόδια του» δίνουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και η διοίκηση του ιδρύματος.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Χανίων η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της Τρίτης 4/1 έφτασε στα 456 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες 7 ημέρες οδήγησε και στην ραγδαία αύξηση των νοσηλειών.

Χαρακτηριστικό είναι πως  χθες στο Νοσοκομείο έγιναν 17 εισαγωγές ασθενών με Covid – 19 με αποτέλεσμα η πληρότητα – όπως κατεγράφη το πρωί της Τετάρτης – να έχει ως εξής:

  • Κλινική Covid 1 :   23 ασθενείς  (36 κλίνες) 
  • Κλινική Covid 2:    31 ασθενείς  (36 κλινες) 
  • Covid παδιατρική:   3 ασθενείς   (4 κλίνες)
  • ΜΕΘ Covid:             9 ασθενείς  (12 κλίνες)

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ από την πρωτοχρονιά μέχρι και χθες στο Νοσοκομείο Χανίων έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι ασθενών με επιβεβαιωμένο Covid-19 , δηλαδή ένας θάνατος καθημερινά.

Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση νοσηλειών από Covid-19. 

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται και σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα σε κάποιες από τις οποίες να μην υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

Ενδεικτικά η κατάσταση σήμερα το πρωί:

  • Α’ Χειρουργική: 14 ασθενείς  (14 κλίνες)
  • Β’ Χειρουργική: 12 ασθενείς  (14 κλίνες)
  • Α’ Παθολογική:  21 ασθενείς  (32 κλίνες)
  • Β’ Παθολογική:  30 ασθενείς  (32 κλίνες)
  • Καρδιολογική:   24 ασθενείς   (24 κλίνες) 
  • Ορθοπεδικό:     28 ασθενείς  (34 κλίνες)

«Υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να υπάρχει ασφυκτική πίεση σε όλες τις κλινικές και όχι μόνο στις κλινικές Covid» είπε στο Flashnews.gr ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «όλο το προσωπικό δίνει έναν ολομέτωπο αγώνα για να ανταπεξέλθουμε στην μεγάλη αύξηση των περιστατικών και στις ανάγκες που υπάρχουν για την λειτουργία και του εμβολιαστικού κέντρου αλλά και για την διενέργεια των test στους πολίτες που προσέρχονται στο ΤΕΠ».

Να σημειωθεί πως για ολόκληρο το νομό Χανίων τα μοριακά PCR test διενεργούνται μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων και στο 1ο Κέντρο Υγείας (ΤΟΜΥ) στον χώρο του παλιού νοσοκομείου, κάτι το οποίο έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τις συγκεκριμένες δομές υγείας και ειδικά το Νοσοκομείο, καθώς – λόγω των μέτρων που αποφασίζονται – ολοένα και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν για την διενέργεια PCR test.

«Ανακούφιση» στην πίεση που ασκείται ίσως να δοθεί εάν η διαδικασία για τα  PCR Test γίνεται και σε άλλες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, δηλαδή και σε άλλα Κέντρα Υγείας προκειμένου να μην επιβαρύνεται ειδικά το Νοσοκομείο Χανίων.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook