Τι κάνουν οι διαμένοντες και πώς η μελέτη θα βγάλει συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου

Ένα «έξυπνο σπίτι», μια μονοκατοικία με σύγχρονο εξοπλισμό χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μελέτης που στόχο έχει την εύρεση νέων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση του φAlzheimer, η οποία διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Από τον Νοέμβριο του 2021 που ξεκίνησε η μελέτη, το «έξυπνο σπίτι», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη, έχει φιλοξενήσει περίπου 30 άτομα, ηλικίας 55 έως 82 ετών, που είτε είναι νοητικά υγιείς ή έχουν ήπια νοητική διαταραχή ή υποκειμενική νοητική διαταραχή.

Τα άτομα αυτά παρέμειναν στο «έξυπνο σπίτι» περίπου έξι ώρες, ενώ κάποιοι διανυκτέρευσαν σε αυτό και στη διάρκεια της παραμονής τους εκτέλεσαν καθημερινές δραστηριότητες με φυσικό τρόπο (π.χ. μαγείρεμα, ύπνος), που καταγράφηκαν από αισθητήρες κίνησης, καθώς και με τη χρήση συσκευών και φορητών αισθητήρων. Επίσης, καθοδηγούμενοι και με τη χρήση φορητών αισθητήρων, έκαναν ήπια σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.

Η μελέτη αναμένεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματά της.

«Είναι μία αρκετά πρωτότυπη μελέτη, η οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τις μελλοντικές αντίστοιχες μελέτες. Η μελέτη απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να βάλουμε στο “έξυπνο σπίτι” 10 άτομα, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και μέχρι στιγμής βάλαμε περίπου 30 άτομα και υπάρχει περιθώριο θα βάλουμε λίγους ακόμη. Στους συμμετέχοντες γίνεται πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών και νευρολογική εξέταση, εκμάθηση σωματικών ασκήσεων για βελτίωση της φυσικής και νοητικής δραστηριότητας καθώς επίσης και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψυχολόγος -μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ Ιουλιέττα Λαζάρου.

Αναλύοντας το τι ακριβώς καλούνται να κάνουν οι συμμετέχοντες οι οποίοι φιλοξενούνται στο «έξυπνο σπίτι», η κ. Λαζάρου εξηγεί: «Το “έξυπνο σπίτι” είναι μία πλήρως εξοπλισμένη μονοκατοικία. Είναι ένα κανονικό εξοπλισμένο σπίτι, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει διάφορους αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, το πώς και σε ποιους χώρους κινείται ο συμμετέχων, ποια ντουλάπια ανοίγει, πόσες φορές κλπ. Οπότε, μέσα από ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που δίνουμε να εκτελέσει ο συμμετέχων, μπορούμε και καταγράφουμε τη δραστηριότητά του σαν να ήταν στο σπίτι του. Κι αυτό γιατί στη νόσο Alzheimer φαίνεται ότι η καθημερινή λειτουργικότητα, δηλαδή αυτές οι απλές δραστηριότητες, όπως είναι το μαγείρεμα και η διαχείριση των οικονομικών, επηρεάζονται στα πρώιμα στάδια.

Στη συνέχεια, σε όσους διανυκτερεύουν δίνουμε κάποιον φορητό αισθητήρα, σαν ρολόι, το οποίο μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον ύπνο στο σύνολό του, για τα στάδια αυτού καθώς και για το πόσες φορές ξυπνάει. Αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες. Στο πλαίσιο της συμμετοχής κάνουν κάποια ήπια σωματική άσκηση και καταγράφουμε τον καρδιακό τους παλμό, πόσες θερμίδες καίνε, τη φυσική δραστηριότητα, ενώ με τη χρήση ενός φορητού ηλεκτροεγκεφαλογράφου μπορούμε και καταγράφουμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την εκτέλεση απλών νοητικών εργασιών. Στο τέλος καταγράφουμε την εμπειρία τους μέσα από τη διαδικασία συνέντευξης και ερωτηματολογίων».

Η συμμετοχή στη μελέτη είναι δωρεάν, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να καλούν για πληροφορίες τα τηλέφωνα 2311257739 και 6942916623.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook