Πολλές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία δεν έλαβαν ενίσχυση – Ποιες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν στα Χανιά – Τι δήλωσαν στο Flashnews.gr φορείς επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νομού Χανίων

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση είναι ένα πρόγραμμα που δόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μετά το τέλος του πρώτου lockdown το καλοκαίρι του 2020 και ήταν χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλονικής και ακολούθησαν και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ανάμεσα στις περιφέρειες που ακολούθησαν το πρόγραμμα αυτό βρισκόταν και η Περιφέρεια Κρήτης. Το πρόγραμμα αφορούσε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δινόταν χρηματοδότηση που έφτανε και τις 40.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή σε αντίθεση με την επιστρεπτέα προκαταβολή που δινόταν από το κράτος δεν υποχρεώνει τις επιχείρησες να επιστρέψουν πίσω κάποιος μέρος των χρημάτων. Τα χρήματα δινόταν σε όσες επιχειρήσεις συγκέντρωναν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, ωστόσο τα κριτήρια ήταν αρκετά περιοριστικά και πολλές έμειναν εκτός. Μάλιστα, στα Χανιά πολλές επιχειρήσεις ενώ είχαν κάνει τις σχετικές αιτήσεις δεν έλαβαν τη χρηματοδότηση και κλάδοι όπως το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και τα γυμναστήρια που επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία δεν κατόρθωσαν να την πάρουν. Τα ποσά της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης κατευθύνθηκαν κυρίως προς τις επιχείρησης που ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού και κυρίως σε μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα.

Πως ενισχύθηκε ο κλάδος της εστίασης στα Χανιά από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Βασίλης Οικονομάκος πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών Εστίασης νομού Χανίων στο Flashnews.gr καμία επιχείρηση που ανήκει στο κλάδο της εστίασης στα Χανιά δεν κατόρθωσε να πάρει τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο όπως αναφέρει ο κλάδος της εστίασης θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί καθώς είναι ο νούμερο ένα πληττόμενος κλάδος από την πανδημία. Μάλιστα όπως τόνισε έχουν περάσει 22 μήνες και ακόμα οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν λειτουργούν κανονικά εξαιτίας της συνεχιζόμενης εφαρμογής μέτρων.

Πώς ενισχύθηκε ο κλάδος των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων στα Χανιά από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Γιάννης Παυλάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων αναφέρει στο Flashnews.gr ότι η Περιφέρεια Κρήτης όταν πραγματοποιήσε το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της Κρήτης, θα έπρεπε να είχε ορίσει άλλες παραμέτρους και κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων ώστε να είχαν επωφεληθεί περισσότεροι επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Ο κ. Παυλάκης αναφέρει ότι το ποσό αυτό κατευθύνθηκε κυρίως προς μικρά τουριστικά καταλύματα και τουριστικά γραφεία ενώ το λιανικό εμπόριο που ήταν και από τους πρώτους κλάδους που επαναλειτούργησε το Μάιο του 2020 δεν ενισχύθηκε. Μάλιστα τονίζει ότι με βάση τα κριτήρια που όριζε το πρόγραμμα ήταν δύσκολο να λάβουν ενίσχυση επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα στα Χανιά καμία επιχείρηση λιανικού εμπορίου δεν έλαβε ποσό από τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας, όπως αναφέρει ο κ. Παυλάκης.

Βέβαια, ο ίδιος τόνισε ότι το πόσο αυτό μπορεί να μην επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις ωστόσο όσες το έλαβαν θα φορολογηθούν και χρειάζεται να έχουν προχωρήσει στις ανάλογες δαπάνες που αντιστοιχούν μέχρι το τέλος του 2021. 

Πώς ενισχύθηκαν τα γυμναστήρια των Χανιά από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης

Την ίδια στιγμή ο Μάνος Γρυλλάκης αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Χανίων ανέφερε ότι κανένα από τα γυμναστήρια του νομού δεν έλαβε χρήματα από τη συγκεκριμένη επιχορήγηση αν και είχαν κάνει αιτήσεις. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει τα γυμναστήρια δεν μπόρεσαν να φτάσουν την απαραίτητη μοριοδότηση καθώς άνοιξαν 15 μέρες νωρίτερα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές έχοντας επαναλειτουργήσει τελευταίες έλαβαν περισσότερα μόρια οπότε έλαβαν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης. Υπολογίζεται όπως αναφέρει ότι το 90 – 95% των χρημάτων από τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέριεας Κρήτης κατευθύνθηκε προς τον κλάδο του τουρισμού. 

Πάντως επιθυμία όλων των κλάδων είναι να τρέξει ένας δεύτερος κύκλος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ή κάποιο άλλο πρόγραμμα επιχορήγησης με διαφορετικά κριτήρια ώστε να ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις που «έμειναν εκτός» όταν δόθηκαν τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook