Πανελλήνιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά. Τι ακολουθεί, πότε θα γίνει η δίκη, τι θα κάνουν οι συλληφθέντες.

Ως γνωστόν, μετά από “μαραθώνια” διαδικασία προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακριτή, οι 4 εκ των 7 κατηγορουμένων για την υπόθεση των θανάτων ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Μετά από 22 ώρες διαδικασίας, προφυλακιστέοι κρίθηκαν η ιδιοκτήτρια και η συνδιαχειρίστρια κόρης της, ο γιατρός που ήταν και υγειονομικός υπεύθυνος του οίκου ευγηρίας και ο ψυχίατρος. Αντίθετα, ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν οι δυο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος.

Αυτό μάλλον ήταν το πρώτο επεισόδιο

Η υπόθεση πάντως φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά “επεισόδια” καθώς συνεχώς φτάνουν στις αρχές, νέες καταγγελίες συγγενών που είχαν τον “άνθρωπό” τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο και όπως καταγγέλουν έχουν υποστεί διαφόρων ειδών κακοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή, και η πολιτεία καλείται να αντιμετωπισει τις ενστάσεις, σχετικά με το κύρος του εντάλματος σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση επειδή μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δικογραφίας απαιτείται η πλήρης γνώση της, ώστε βήμα βήμα να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, oι συλληφθέντες, άμεσα, θα ξεκινήσουν (μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους) διαδικασία αποφυλάκισής τους, κάτι που φυσικά θα αξιολογηθεί από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων. 

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αφού στην πορεία του χρόνου βρέθηκαν και άλλοι παθόντες, οι οποίοι και επικοινώνησαν με τις Αρχές, συνεπώς δημιουργούνται νέα δεδομένα και έρχονται νέες υποθέσεις στο “φως” που θα πρέπει να διελευκανθούν.

Σύμφωνα πάντως με την πλευρά των συνηγόρων κατηγορίας, πρόκειται για μια “εγκληματική οργάνωση” που δρούσε από το 2009 έως τον Μάιο του 2021, όταν και, τότε, ήρθαν στο “φως” της δημοσιότητας, μετά μάλιστα από συγκεκριμένες καταγγελίες, τα πρώτα “δεδομένα” ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.

Πότε θα γίνει η δίκη

Οι 4 συλληφθέντες βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, με το ανώτατο συνταγματικό όριο κράτησής τους (έως τη δίκη)να είναι οι 18 μήνες. Συνεπώς, εντός αυτού του διαστήματος θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, η δικάσιμος να οριστεί άμεσα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τεράστιος αριθμός αδικημάτων και πολύ μεγάλος αριθμός προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και άλλα που, πιθανότατα, δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά. Συνεπώς όλα τα παραπάνω θα πρέπει να διερευνηθούν.

Πάντως, στόχος των συνήγορων κατηγορίας είναι η δίκη να πραγματοποιηθεί πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 18 μηνών και, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, σχετικά με τις αιτήσεις αποφυλάκισης των συλληφθέντων που θα εξετάσει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων. 

Τι γίνεται με τους υπόλοιπους 29

Εκτός από τους 7 που διώχθηκαν για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, έχει σχηματιστεί δικογραφία και 29 ακόμα άτομα τα οποία διώκονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτοί θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις (όχι σε πρώτη φάση να απολογηθούν) και να δώσουν εξηγήσεις για τις πλημμεληματικές πράξεις τους. Όπως αναφέρει η πλευρά των συνηγόρων κατηγορίας, “με την ανοχή, τις παραλείψεις τους, τις συγκαλύψεις, αλλά και τη συμμετοχή τους βοήθησαν στο να τελεστούν όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις εντός του οίκου ευγηρίας”.

Δεν είναι απίθανο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες πράξεις αυτών των προσώπων, ίσως και άλλων που θα βρεθούν σε αυτή τη θέση, να χαρακτηριστούν, συν τω χρόνω, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook