Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Σε αρκετά δέντρα έχει καταστραφεί πάνω από το 80% του καρπού – Η ζημιά αφορά κυρίως στις καλοκαιρινές ποικιλίες και κυρίως το Χας – Ανάγκη να κάνει αυτοψία ο ΕΛΓΑ για να δοθούν αποζημιώσεις

“Λύγισε” από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αβοκάντο συγκεκριμένων ποικιλιών στα Χανιά. 

Η ζημιά του καρπού επήλθε από την παρατεταμένη επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν περισσότερο τις καλοκαιρινές ποικιλίες αβοκάντο και κυρίως τη Hass (Χας), δευτερευόντως τη LampHass (Λαμπ Χας) και λιγότερο τη Reed (Ριντ).

Όπως αναφέρει στο Flashnews.gr o γεωπόνος, Γιώργος Πρεκατσάκης: «Σε αρκετά δέντρα έχει καταστραφεί πάνω από το 80% του καρπού. Λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών τα δέντρα στρεσαρίστηκαν και το πρώτο πράγμα που κάνει ένα δέντρο μόλις στρεσαριστεί είναι να απορρίψει τα αναπαραγωγικά του όργανα. Οπότε έριξαν τους καρπούς τους. Εκτός από αυτούς που έχουν πέσει, κάποιοι καρποί έχουν μαυρίσει πάνω στα δέντρα και είναι καταδικασμένοι να πέσουν. Είναι μεγάλη ζημιά, δεν είναι συνηθισμένη. Προσωπικά δεν την έχω ξαναδεί όλα αυτά τα χρόνια».

Και άλλες χρονιές ο χειμώνας στα Χανιά παρουσίαζε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να προκαλείται τέτοια ζημιά στον καρπό. Η διαφορά φέτος φαίνεται ότι έγκειται στη διάρκεια που είχαν οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες.

«Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν που οι θερμοκρασίες είχαν φτάσει και -2 και -3 βαθμούς και δεν είχαν πέσει οι καρποί. Φέτος όμως για τουλάχιστον 10 ημέρες η θερμοκρασία έπεφτε κοντά στο μηδέν και αυτό ήταν συνεχές. Δεν φταίει δηλαδή το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές, αλλά ότι ήταν παρατεταμένα χαμηλές. Οπότε τα δέντρα στρεσαρίστηκαν και καταστράφηκε μεγάλο μέρος των αβοκάντο. Ήταν μάλιστα και ασυγκόμιστος καρπός, δεν είχαν αρχίσει δηλαδή οι παραγωγοί στις συγκεκριμένες ποικιλίες να παίρνουν καρπό, γιατί δεν είχαν βγάλει τα λιπαρά τους ακόμα». 

Ο κ. Πρεκατσάκης αναφέρει ότι είναι ανάγκη κλιμάκια του ΕΛΓΑ να κάνουν άμεσα αυτοψίες, να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις:

«Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το θέμα είναι κατά πόσο τα αβοκάντο αυτά είναι εμπορεύσιμα. Γνώμη μου είναι ότι οι παραγωγοί θα διοχετεύσουν στην αγορά ένα μεγάλο μέρος των καρπών αυτών γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Τονίζω ότι δεν είναι άχρηστα τα αβοκάντο αυτά, ένα μέρος τους έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φτάσουν στην αγορά, αλλά δεν ξέρουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η ωρίμανσή τους. Επαναλαμβάνω, δεν είναι άχρηστος ο καρπός αυτός αλλά υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της διακίνησής του να έχουμε σημαντική υποβάθμισή του επειδή δεν ωρίμανσε όπως πρέπει πάνω στο δέντρο. Αυτό που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει είναι κλιμάκια του ΕΛΓΑ να κάνουν αυτοψία απευθείας, να καταγράψουν τις ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις ώστε και ο καρπός να μην καταλήξει στην αγορά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook