Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, με το Οικονομικό τμήμα της Πρεσβείας των Η.Π.Α – Η ανταπόκριση του κλιμακίου στις προτάσεις

Τη δυνατότητα πρόσβασης των χανιώτικων επιχειρήσεων στον τομέα της τροφοδοσίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας, την προώθηση τοπικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ και τη δρομολόγηση εκτέλεσης απευθείας πτήσεων από Χανιά προς τις ΗΠΑ, πρότεινε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης στα στελέχη του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με τα οποία είχε συνάντηση εργασίας στα Χανιά, για την αξιοποίηση κοινών ευκαιριών ανάπτυξης και επενδύσεων.

Πρόταση προμήθειας της ναυτικής βάσης και από χανιώτικες επιχειρήσεις

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση από την αμερικανική πλευρά της δυνατότητας πρόσβασης και συμμετοχής των χανιώτικων επιχειρήσεων στις προμήθειες της Ναυτικής Βάσης της Σούδας.

Όπως είπε στο Flashnews.gr o Ροκάκης: «Το θέμα της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων και των δικών μας παραγωγών στο σύστημα προμηθειών της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας, ήταν ένα θέμα εκτός ατζέντας το οποίο και τους έθεσα, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας της βάσης και από χανιώτικες επιχειρήσεις και να μη γίνεται αποκλειστικά όπως γίνεται τώρα από τη κεντρική βάση της Νάπολης. Ήταν κάτι που είχαμε ζητήσει και στο παρελθόν από τον Διοικητή της βάσης. Τα στελέχη δεν απάντησαν με σαφήνεια. Είπαν ωστόσο, ότι καταγράφουν το αίτημα το οποίο θα το αναφέρουν αρμοδίως για τη διερεύνησή του».

Προώθηση τοπικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Επιπλέον ο κ. Ροκάκης παρουσίασε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική ποιότητα και διεθνή φήμη των προϊόντων του χανιώτικου πρωτογενούς τομέα, ο οποίος συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει και στην αμερικάνικη καταναλωτική αγορά, και πρότεινε την κατάρτιση στοχευμένου προωθητικού προγράμματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης της Κρητικής Διατροφής σε πόλεις των Η.Π.Α. Μετά από τη διετή αναστολή των εμπορικών αποστολών και προωθητικών εκδηλώσεων, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, τα στελέχη της πρεσβείας των Η.Π.Α. ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων ότι το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο ενεργοποιείται ξανά στην κατεύθυνση αυτή τους επόμενους μήνες και κάλεσαν τις Χανιώτικες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o κ. Ροκάκης: «Η Αμερική είναι πολύ μεγάλη χώρα και θέλει τεράστιες ποσότητες. Εμείς σαν τόπος – παραγωγός δεν μπορούμε να παραγάγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες. Έχουμε όμως πολύ καλή ποιότητα και εκεί στοχεύουμε. Μπορούμε δηλαδή να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στην delicatessen αγορά, στην οποία δε θα πουλάμε φτηνά. Τα μέλη του κλιμακίου ανέφεραν πως είναι γνωστό ότι η ποιότητα των χανιώτικων προϊόντων είναι πολύ καλή και συμφωνήσαμε ότι με τη βοήθεια και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις τύπου γευσιγνωσίας, Ημέρας Χανιώτικων Προϊόντων στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προώθηση».

Πρόταση για απευθείας πτήση από ΗΠΑ προς Χανιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από τους εκπρόσωπους της Πρεσβείας των Η.Π.Α. για τη δυναμική ανάπτυξη της χανιώτικης τουριστικής Αγοράς και ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων σχετικά με τα στατιστικά δεδομένα και τις προοπτικές της σε σχέση με την αγορά των Η.Π.Α., καθώς σήμερα οι απευθείας πτήσεις Αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς την Αθήνα έχουν ήδη ανέλθει εντυπωσιακά στις 14 σε σχέση με τις 9 που λειτουργούσαν κατά την περσινή περίοδο!

Ο κ. Ροκάκης ζήτησε από τους Αμερικανούς εκπροσώπους την υποστήριξή τους στο στρατηγικό ζήτημα της επιδίωξης απευθείας πτήσης από τις Η.Π.Α. και προς στα Χανιά, όπως άλλωστε συμβαίνει δυναμικά με τους πολυάριθμους ευρωπαϊκούς προορισμούς, και με δεδομένη τη δυναμική άνοδο του τουριστικού ρεύματος από τις Η.Π.Α. και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια. 

«Δεν την απέκλεισαν σαν πρόταση, δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως η τουριστική αγορά των Χανίων και της Κρήτης παρουσιάζει αύξηση ενδιαφέροντος στους Αμερικανούς πολίτες, είπαν ωστόσο πως δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα ήταν εφικτή μια απευθείας πτήση στα Χανιά. Τους απάντησα ότι από τη στιγμή που υπάρχει αγορά εδώ και το αεροδρόμιο μας είναι διεθνές, θα μπορούσε να υπάρξει έστω μια πτήση την εβδομάδα». δήλωσε ο κ. Ροκάκης

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης πιο δομημένης συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ολοκληρωμένη και στρατηγική προώθηση του πολυδιάστατου έργου της εξαιρετικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Κρήτης και των Χανίων στην Αγορά των Η.Π.Α., η οποία μέχρι σήμερα έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στο νησί. Από πλευράς του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. έγινε γνωστός ο σχεδιασμός νέων πρωτοβουλιών στον τομέα της Καινοτομίας με σημαντικές ευκαιρίες και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα των Χανίων, η οποία διαθέτει διεθνείς διακρίσεις στους τομείς της Νέας Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος. 

Τέλος, συζητήθηκε και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην οικονομία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες στήριξης από την Ελληνική Πολιτεία και μάλιστα σε ενιαίο Ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο.

Το κλιμάκιο του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, αποτελείτο από τους κ.κ. Juhani Platt και Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων, εκτός από τον Πρόεδρο, Αντώνη Ροκάκη, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook