Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την στάση της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την Ρωσική εισβολή, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνέντευξη Τύπου του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη από τα γραφεία του κόμματος στα Χανιά.

«Είναι αυτονόητη η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης και όλοι πρέπει να κινητοποιηθούν έτσι ώστε αυτός ο πόλεμος να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και να ακολουθηθεί ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, της διπλωματίας με σκοπό της ειρήνευση» είπε ο κ.Σκουρλέτης επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα διαρκές καθεστώς ψυχρού πολέμου».

Επίσης υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση μετά τον Β’ Π.Π., καθώς υπήρξε παρόμοια στρατιωτική επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην Κύπρο.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την διαφωνία με την αποστολή στρατωτικού υλικού στην Ουκρανία από την Ελλάδα λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να μείνει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και να βάλει ως προτεραιότητα πως θα προστατέψει τους ομογενείς. Δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί έστω και έμμεσα στον πόλεμο, μέσα από την αποστολή πολεμικού υλικού….»

Σε ότι αφορά στο αν η ρήξη της Ευρωπαικής Ένωσης με την Ρωσία είναι οριστική και για τις επιπτώσεις για την τροφοδοσία της Ευρώπης και της χώρας μας με το φυσικό αέριο της Ρωσίας ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Το θέμα είναι ως πολιτικές δυνάμεις, ως κυβερνήσεις σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε να μην υπάρξει μια διάρρηξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ρωσία. Όχι μόνο γιατί η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το Ρώσικο φυσικό αέριο και άρα ένα πρόβλημα τροφοδοσίας μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά διότι έχουμε την υποχρέωση, ο Ευρωπαϊκός χώρος ο οποίος έχει γνωρίσει δύο παγκόσμιους πολέμους, να πρωτοστατήσει σε ειρηνικές λύσεις……

……Μας τρομάζει το γεγονός των υπερεξοπλισμών που ανακοινώθηκαν εκ μέρους της Γερμανίας. Διότι αν οδηγήσουν σε αντίστοιχο κυνήγι εξοπλισμών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, για τους λαούς και για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Εμείς είμαστε υπέρ μιας αυτόνομης παρουσίας της Ευρώπης στην κατεύθυνση διασφάλισης της ειρήνης μέσα από την διαμόρφωση ενός δικού της αμυντικού μηχανισμού που προφανώς πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Ρωσική πλευρά….»

Ερωτώμενος για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία τονίζοντας πως θα έπρεπε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο:

«Είναι αδιανόητο ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, να αποτελούν θύματα των κυρώσεων. Θα έπρεπε ακριβώς το αντίθετο να συμβαίνει. Αυτοί να είναι οι λεωφόροι επικοινωνίας των λαών και κατευνασμού των αντιπαραθέσεων. Πρόκειται περι κινήσεων που πάνε να ξεπεράσουν και το παλιό καθεστώς του ακραίου ψυχρού πολέμου και γι’ αυτό ανησυχούμε ακόμη περισσότερο.

Για αυτό είναι η ώρα της αφύπνισης των κοινωνιών, για να ξαναβρεθούν οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι πρωτοπόροι στην συγκρότηση ενός φιλειρηνικού κινήματος».

Δριμεία κριτική σε κυβέρνηση για ακρίβεια – εργατικά – υγεία

Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή για την στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδώσει την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων στην τωρινή κρίση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για την ακρίβεια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η «κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να συγκρατήσει τις τιμές. Σήμερα ανακοίνωσαν σχέδιο επιβολής πλαφόν κέρδους. Όχι μείωση των τιμών δηλαδή, αλλά διατήρηση των ήδη αυξημένων τιμών.»
Επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από πέρσι προτείνει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ κάτι που έχει γίνει σε άλλες χώρες αλλά δεν το κάνει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά με κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης έκανε και για τα εργασιακά αλλά και για την δημόσια υγεία.

Τέλος το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος λέγοντας πως πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο αφορά στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε καθήκον να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις που θα αποτελούν εφαλτήριο έτσι ώστε πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν να αναδείξουν στην κυβέρνηση μια αριστερή προοδευτική συνεργασία, αποτελούμενη από τις δυνάμεις της σημερινής προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης….»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook