Σε μια εποχή που η παιδική παχυσαρκία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να τονίσουν την σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας από πολύ μικρή ηλικία.

Η τηλεόραση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας. Η ώρα που αφιερώνουν τα παιδιά καθηλωμένα μπροστά σε μια οθόνη είναι χαμένος χρόνος, από κίνηση, άσκηση, παιχνίδι και οποιαδήποτε άλλη δημιουργική δραστηριότητα.

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από παιδιά ή η παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης και διαβήτη στην μετ’ έπειτα ζωή τους.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που είναι δραστήρια έως τα πέντε τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν λεπτά και υγιή μεγαλώνοντας, ανεξάρτητα με το αν θα παραμείνουν το ίδιο δραστήρια στην υπόλοιπη πορεία της ζωής τους. Τα αποτελέσματα αυτά πιθανόν να έχουν σαν εξήγηση ότι τα πεντάχρονα δεν αναπτύσσουν μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων.

Καθημερινή σωματική δραστηριότητα εξήντα λεπτών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι στο πάρκο, το κυνηγητό, το κρυφτό και άλλα παιχνίδια που προάγουν την κίνηση, είναι αρκετή για να παραμείνουν τα παιδιά λεπτά και υγιή.
Τέλος, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά ο χρόνος που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση να μην ξεπερνά τις 1-2 ώρες την ημέρα, καθώς και την απαγόρευση ύπαρξης τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Για τα παιδία των 2 ετών και κάτω οι συστάσεις είναι απαγορευτικές.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook