Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πορεία των μαθητών για την επέτειο των τριών χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξελίχθηκε, για μια ακόμα φορά, σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ μαθητών, κουκουλοφόρων και ΜΑΤ.

Η αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις και έξι προσαγωγές, ενώ υπάρχουν 14 τραυματίες στις τάξεις των αστυνομικών.

Μπροστά στη Βουλή, νεαροί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών. Οι εύζωνες απομακρύνθηκαν από το Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο σημείο, απωθώντας τους διαδηλωτές προς την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος..

Κουκουλοφόροι κινούνταν στους γύρω δρόμους, σπάζοντας μάρμαρα μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας και βάζοντας φωτιά σε παγκάκια στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Νεράτζια κατά αστυνομικών πέταξαν μαθητές στην Σταδίου και η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 15:00 και συνεργεία καθαρισμού του Δήμου εργάζονταν στην πλατεία Συντάγματος, καθώς οι διαδηλωτές είχαν σκορπίσει στα γύρω στενά.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας εφαρμόστηκε πλήρως, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ, παρά τον πετροπόλεμο που δέχθηκαν, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες που θα όξυναν περαιτέρω τα πνεύματα και περιορίστηκαν στη χρήση χημικών, τα οποία πάντως ήταν λιγότερα από κάθε άλλη φορά.

Η πορεία στην Αθήνα, πάντως, είχε ξεκινήσει με ηρεμία. Περίπου 1.000-1.500 μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Το κλίμα αρχικά ήταν ήρεμο, με πανό αφιερωμένα στον αδικοχαμένο 15χρονο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ οι κλούβες των ΜΑΤ ήταν σταθμευμένες στη Σταδίου και έξω από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος.

Λόγω των συγκεντρώσεων, ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 17:00, ενώ ο σταθμός στο Σύνταγμα στις 18:00, καθώς την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένη πορεία των αντιεξουσιαστών

Η Ελληνική Αστυνομία έχει προσαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο στα πρότυπα της ημέρας του Πολυτεχνείου όπου κατά γενική ομολογία όλα κύλησαν ομαλά χωρίς έκτροπα και εκτεταμένα επεισόδια.

Μετά από συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν μέτρα 5.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 1.500 θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), 15 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.


protothema.gr